Naar inhoud springen

Katana

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Voor het computerspel, zie Samurai Warriors: Katana
Een antieke katana

Katana (Japans: 刀) is het Japanse woord voor 'zwaard'. De daitō of katana (lang zwaard), behoorde samen met de wakizashi (kort zwaard), en de tantō (mes) tot de vaste wapenuitrusting van de feodale samoerai in Japan. In de westerse wereld is de katana vooral bekend als het samoeraizwaard. Tegenwoordig wordt de katana als ceremonieel wapen en kunstobject gebruikt en in de overgebleven krijgskunsten uit het samoeraitijdperk, zoals iaidō, shindendō, ken-jutsu en battōjutsu.

Een katana die in Japan gemaakt is, staat beter bekend als nihontō, wat Japans zwaard betekent. Dit is dan op de traditionele wijze gesmeed.

De nihontō wordt gemaakt van tamahagane, een uitzonderlijk zeldzame metaalsoort en het product van een lang en zorgvuldig proces dat eens per jaar plaatsvindt. IJzerzand wordt verwarmd in een smeltoven en hier wordt koolstof aan toegevoegd. Zo ontstaat een harde metaalsoort, tamahagane. Dit proces gaat samen met een aantal rituelen. Wanneer de tamahagane klaar is, wordt deze in kleinere stukken gehakt. De beste stukken metaal worden naar de beste zwaardsmeden gebracht. Eenmaal bij de smid wordt het zwaard gesmeed.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Katana van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.