Jan Kruis (striptekenaar)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jan Kruis signeert in het Drents Museum (2009)
Tekening van Rob Franken door Jan Kruis in het Rotterdam Jazz Artists Memorial

Johannes Andries (Jan) Kruis (Rotterdam, 8 juni 1933) is een Nederlands striptekenaar en stripscenarist. Hij is vooral bekend van de wekelijkse gagstrip Jan, Jans en de kinderen. In 2009 won hij de Marten Toonderprijs.

Biografie[bewerken]

In het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog, toen hij elf was, kwam hij in contact met Wim Meuldijk, die hem niet lang daarna ging lesgeven in tekenen voor twee gulden vijftig per uur. In 1950 begon hij met zijn eerste jaar op de tekenacademie. Zijn eerste gepubliceerde strip was Prins Freddie, in De Havenloods.

Kruis trouwde in 1958. Uit het huwelijk werden twee dochters geboren. Zijn dochter Andrea werd ook striptekenares.

In de jaren zestig was hij illustrator en tekende hij voornamelijk reclamewerk, onder andere voor Shell. Ook tekende hij strips voor Shells jeugdblad, waaronder de cowboystrip Tommy, Student Tijloos en over een middeleeuwse zanger, Baldino. Hij maakte ook strips voor de Taptoe.[1] In 1969 en 1970 tekende en schreef hij twee albums van Sjors en Sjimmie.

Jan, Jans en de kinderen, een strip van Kruis met autobiografische elementen, verscheen op 12 december 1970 voor het eerst in het tijdschrift Libelle, waarna Jan Kruis de strip bijna dertig jaar lang wekelijks tekende. Kruis ging in 1999 met pensioen en droeg zijn werk over aan een groep tekenaars die onder de naam Studio Jan Kruis werken.

Kruis werd op 29 april 1996 onderscheiden als Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. In november 2009 werd hem de Marten Toonderprijs toegekend. Kruis woont in het Drentse Mantinge.

Invloed[bewerken]

Kruis heeft enige invloed gehad op het culturele leven in Nederland. Zo introduceerde hij de term Sint Pannekoek (voor 29 november), in de schoolagenda Jan, Jans en de kinderen 1986-1987 [2] en in zijn Libelle-strip. Sint Pannekoek zou een oude Rotterdamse traditie zijn waarbij mensen op die dag een pannenkoek op hun hoofd legden. In 2015 verzon Kruis het Het evangelie van Sint Pannekoek, een verhaal over een monnik Gerrit in de 12e eeuw in een klooster aan de Rotte.[3][4] In oktober 2016 richtte Kruis met enkele aanhangers het Nationaal Comité Sint Pannekoek op[5] en ontwierp hij een ansichtkaart met bijpassende postzegel.[6]

Kruis' idee van Sint Pannekoek kreeg navolging. Anno 2016 wordt Sint Pannekoek onder meer in sommige studentenhuizen en kerken gevierd, o.a. in Rotterdam en Groningen, om geld in te zamelen voor een goed doel[7][8][9] en is er aandacht op sommige sociale media.[10]

Externe link[bewerken]