Jan Kruis (striptekenaar)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jan Kruis signeert in het Drents Museum (2009)
Tekening van Rob Franken door Jan Kruis in het Rotterdam Jazz Artists Memorial

Johannes Andries Kruis (Rotterdam, 8 juni 1933) is een Nederlands striptekenaar. Hij is de vader van striptekenares Andrea Kruis.

In het laatste jaar van de oorlog, toen hij elf was, kwam hij in contact met Wim Meuldijk die hem niet lang daarna ging lesgeven in tekenen, voor twee gulden vijftig per uur. In 1950 begon hij met zijn eerste jaar op de tekenacademie. Zijn eerste gepubliceerde strip was Prins Freddie, in De Havenloods.

Kruis trouwde in 1958, en uit het huwelijk werden twee dochters geboren, Leontine en Andrea. In de jaren zestig was hij illustrator, en tekende hij voornamelijk reclamewerk, onder andere voor Shell, en tekende hij strips voor Shells jeugdblad, waaronder de cowboystrip Tommy, Student Tijloos en over een middeleeuwse zanger, Baldino. In 1969 en 1970 tekende en schreef hij twee albums van Sjors en Sjimmie.

Kruis is echter vooral bekend geworden door zijn strip Jan, Jans en de kinderen met autobiografische elementen, die op 12 december 1970 voor het eerst verscheen in het tijdschrift Libelle, waarna Jan Kruis de strip bijna dertig jaar lang wekelijks tekende. Kruis ging in 1999 met pensioen, en droeg zijn werk over aan een groep tekenaars die onder de naam Studio Jan Kruis werken.

Jan Kruis werd op 29 april 1996 onderscheiden als Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. In november 2009 werd hem de Marten Toonderprijs toegekend.

Externe link[bewerken]