Naar inhoud springen

De Rode Kater

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Edgar Allen Poes, beter bekend als De Rode Kater of De Je-weet-wel-kater, is een personage uit Jan, Jans en de kinderen.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Hij is gebaseerd op Kobus, de huiskat van tekenaar Jan Kruis (1933-2017). 'Je-weet-wel' betekent dat hij een gecastreerde kater is, waarvoor de kat zich schaamt. Zijn naam is een woordspeling op de Amerikaanse dichter Edgar Allen Poe.

De Rode Kater behoort samen met de teckel Lotje, de Siamees Loedertje en de pony Kobus tot de vaste huisdieren van de familie Tromp.

In de strips[bewerken | brontekst bewerken]

Jan, Jans en de kinderen[bewerken | brontekst bewerken]

In bijrollen valt hij vaak op door de juiste blik op het juiste moment te trekken. De eenpaginastrips waarin hij zelf de hoofdrol speelt (vanaf album 4) zijn meestal monologen waarin hij filosofeert over grote vraagstukken en maatschappelijke problemen. Dit is het gevolg van zijn castratie, die hij nooit te boven is gekomen. Kruis gebruikte de Rode Kater op deze manier als spreekbuis.

Ook is de Rode Kater een overtuigd pacifist; hij weigert muizen te doden (album 2) en belet Loedertje om op muizenjacht te gaan (album 9). In album 5 sluit hij vriendschap met een spin, die hij beschermt tegen de andere huisdieren van de familie Tromp. Tot aan de overname van de strip door Studio Kruis – toen de personages veranderden – zag de Rode Kater zichzelf als "een vegetarische kater"; een die alleen vlees uit blik eet.

Eigen strip[bewerken | brontekst bewerken]

Van 2010 tot 2014 had de Rode Kater een solostrip in de Sp!ts, genaamd De Rode Kater van Libelle. Tekst: Eric Hercules en tekeningen: Daniel van den Broek[1]

Varia[bewerken | brontekst bewerken]

  • De term je-weet-wel-kater is in 2016 opgenomen in de Van Dale, als synoniem voor een gecastreerde kater.[2][3]
  • Ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van de strip (1990) kwam er een speciale Rode Kater-theepot. In een van de strips zegt de Rode Kater dat hij liever een wat eervollere onderscheiding had gekregen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]