Edward Heffron

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Edward Heffron
EdHeffron.jpg
Bijnaam "Babe"
Geboren 16 mei 1923
Philadelphia, Pennsylvania, Verenigde Staten
Overleden 1 december 2013
Stratford, New Jersey, Verenigde Staten
Rustplaats Herron Playground,Philadelphia, Philadelphia County, Pennsylvania, USA[1]
Land/zijde Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Onderdeel Flag of the United States Army (unofficial proportions).svg United States Army
Dienstjaren 1942 - 1945
Rang US Army WWII PFC.svg Private First Class
Eenheid Easy Company, 2e bataljon, 506th Parachute Infantry Regiment, 101st Airborne Division
Slagen/oorlogen Tweede Wereldoorlog

Edward "Babe" Heffron (Philadelphia, 16 mei 1923Stratford, 1 december 2013) was een Amerikaans militair tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij werd bekend doordat hij geportretteerd wordt in de televisieserie Band of Brothers.

Werk[bewerken]

Heffron maakte in de Tweede Wereldoorlog deel uit van de Easy Company van het 506e regiment in de 101e Luchtlandingsdivisie. Oorspronkelijk afkomstig uit Philadelphia kwam hij bij de compagnie vlak na de campagne in Normandië. Hij raakte goed bevriend met William Guarnere, die uit dezelfde stad afkomstig was.

Ervaringen in de Tweede Wereldoorlog[bewerken]

Heffron maakte de parachutesprongen mee tijdens Operatie Market Garden, daarna ook de bevrijding van Eindhoven en vervolgens de operaties rond Nuenen, Veghel en rond Opheusden in oktober 1944. Na een terugkeer naar Frankrijk (Mourmelon), ging de compagnie ten slotte, na het tegenoffensief van Duitsland in de Slag om de Ardennen naar Bastenaken, waar ze de hel doormaakten. Artilleriebombardementen, kou en honger verwondden de soldaten, niet alleen lichamelijk maar ook mentaal.

Bestorming[bewerken]

Na de bestorming van het dorpje Foy en de andere dorpen Noville en Rachamps ging de compagnie in reserve en werd het bevolen een deel van de stad in Hagenau bezet te houden. Daar ging Heffron mee in een patrouille om Duitsers gevangen te nemen. Later maakte hij ook de campagne in Duitsland zelf mee en ten slotte in Zell am See, Oostenrijk.

Onderscheidingen en televisieserie[bewerken]

Heffron kreeg na de oorlog verschillende medailles en woonde aan het eind van zijn leven nog altijd rustig thuis in Philadelphia. Hij komt ook als rol voor in de minitelevisieserie Band of Brothers. De acteur die zijn rol vertolkt is Robin Laing. Heffron zelf speelt ook een figurantenrol in de serie: hij is te zien tijdens de bevrijding van Eindhoven, waar hij aan het tafeltje zit waar sergeant Talbert zit te zoenen met een Nederlandse.

Decoraties[bewerken]

Externe link[bewerken]

(en) Medailles en batons en badges PFC Edward Heffron.