Naar inhoud springen

William Guarnere

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
William Guarnere
William Guarnere
Bijnaam "Wild Bill"
"Gonorrhoea"
Geboren 28 april 1923
Philadelphia, Pennsylvania, Verenigde Staten
Overleden 8 maart 2014
Philadelphia, Pennsylvania, Verenigde Staten
Rustplaats Holy Cross Cemetery, Yeadon, Delaware County, Pennsylvania, Verenigde Staten[1]
Land/zijde Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Onderdeel United States Army
Dienstjaren 1942 - 1945
Rang Staff sergeant
Eenheid Easy Company, 2e bataljon
506th Parachute Infantry Regiment
101st Airborne Division
Slagen/oorlogen Tweede Wereldoorlog
Onderscheidingen Zie decoraties
Ander werk Klerk
Timmerman
Vertegenwoordiger
Drukker
Auteur
Lid veteranenorganisatie

William "Wild Bill" Guarnere (Philadelphia, 28 april 1923 – aldaar, 8 maart 2014) was een Amerikaans militair. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vocht hij in Easy Company van het 506th Parachute Infantry Regiment, 101e Luchtlandingsdivisie, beschreven in het boek en de televisieserie Band of Brothers.

Tweede Wereldoorlog[bewerken | brontekst bewerken]

William Guarnere, die afkomstig was uit Philadelphia, ging op 15-jarige leeftijd bij het Citizen Military Training Corps. Na drie jaar in het CMTC te hebben gediend brak de Tweede Wereldoorlog uit en de CMTC werd opgeheven. Guarnere kreeg een kantoorbaan bij de militaire administratie, maar op zoek naar spanning meldde hij zich in 1942 aan bij de paratroepers. Hij werd ingedeeld bij de E Company van de 506th PIR in Camp Toccoa, Georgia. Na hun training vertrokken de mannen van Easy Company naar Engeland om zich voor te bereiden op de Tweede Wereldoorlog. Guarnere was bij drie grote acties van Easy Company tijdens de oorlog aanwezig: D-Day, Operatie Market Garden in Nederland en de Slag om de Ardennen. Guarnere was een van de twaalf paratroepers die onder leiding van luitenant Richard Winters vier Duitse 105mm-kanonnen bij Manoir de Brécourt onschadelijk maakten. Guarnere ontving hiervoor de "Silver Star". Zijn sterke haat en genadeloze houding tegenover de Duitsers, leverden hem de bijnaam "Wild Bill" op. Reden hiervoor was dat hij de dag voor D-Day hoorde dat een van zijn broers in januari door het Duitse leger werd gedood bij Monte Cassino in Italië. Guarnere werd beschouwd als een van de beste soldaten die Easy Company had tijdens de Tweede Wereldoorlog. In België hield de oorlog echter al op voor Guarnere: in de Ardennen nabij het plaatsje Foy raakte hij zwaargewond aan zijn been, toen hij zijn (eveneens aan het been) gewonde vriend Joe Toye wilde helpen. Het been van Guarnere was zo erg beschadigd dat amputatie noodzakelijk was en hij een kunstbeen kreeg. Hierdoor kwam Guarnere's deelname aan de oorlog tot een einde.

Na de oorlog[bewerken | brontekst bewerken]

In de zomer van 1945 werd William Guarnere voor tachtig procent gehandicapt verklaard. Desondanks was hij werkzaam als klerk, drukker, vertegenwoordiger en timmerman. In 1967 werd hij volledig arbeidsongeschikt verklaard en kreeg Guarnere een uitkering die het mogelijk maakte om volledig te stoppen met werken. Een jaar na de oorlog ontmoette Guarnere bij toeval zijn oude legermaatje Edward "Babe" Heffron, die eveneens in Philadelphia woonde. Sindsdien waren "Wild Bill" en "Babe" onafscheidelijk. Samen bezochten ze een aantal keer Nederland. Bill werd sinds zijn bekendheid door de serie Band of Brothers nogal op een voetstuk gezet. Dat wilde hij niet, maar hij liet het maar over zich heen komen.

Band of Brothers[bewerken | brontekst bewerken]

In de miniserie Band of Brothers wordt het personage van William Guarnere vertolkt door acteur Frank John Hughes. Guarnere hielp de acteurs die hem en zijn maten portretteerden en werkte intensief met regisseur Tom Hanks samen om details en sfeer van het verhaal zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid te brengen.

Decoraties[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]