Ko Arnoldi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ko Arnoldi
Ko Arnoldi (1918)
Ko Arnoldi (1918)
Algemene informatie
Volledige naam Heiko Eltjo (Ko) Arnoldi
Geboren 1 januari 1883
Overleden 14 juni 1964
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1933-1963
Beroep Acteur
Toneelspeler
Regisseur
Toneelleider
Vertaler
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Heiko Eltjo (Ko) Arnoldi (Groningen, 1 januari 1883 - Amsterdam, 14 juni 1964) was een Nederlands acteur, toneelspeler, -regisseur en -leider en vertaler.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Ko Arnoldi en Jan Blaaser (1963)

Na diverse rollen gespeeld te hebben, richtte Ko Arnoldi in 1933 samen met Jan Musch en Else Mauhs het theatergezelschap Het Masker op. Hier vertaalde hij ook zijn eerste stukken uit het Frans en Italiaans. Vanaf de jaren veertig was Arnoldi verbonden aan de Rotterdamse Volksuniversiteit, waar hij de toneellessen verzorgde.

In 1947 richtte Ko Arnoldi het Rotterdams Toneel op, een toneelgezelschap waar onder meer Hans Boswinkel en John Leddy bij aangesloten waren. Ko van Dijk sr. kreeg bij dit gezelschap grote rollen toebedeeld door Arnoldi, en is er bekend geworden bij het grote publiek.[1] Naast toneel was Arnoldi met name in de laatste jaren van zijn leven, vaker te zien in films, op de televisie en was hij te beluisteren in verschillende hoorspelen. In 1949 werd hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Ko Arnoldi overleed in 1964 op 81-jarige leeftijd en werd begraven op begraafplaats de Nieuwe Ooster in Amsterdam.[2] Eva Mendlik (1928) ontwierp een beeld van Ko Arnoldi, dat in de Rotterdamse Schouwburg staat.[3]

Arnoldi was getrouwd met actrice Lize Servaes (1880-1966).

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Hoorspelen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]