De wisselwachter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De wisselwachter
Regie Jos Stelling
Producent Stanley Hilebrandt
Scenario George Brugmans
Hans de Wolf
Jean-Paul Franssens (boek)
Muziek Michel Mulders
Distributie Concorde film
Première 18 september 1986
Genre Komedie
Drama
Speelduur 97 minuten
Taal Nederlands
Land Vlag van Nederland Nederland
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

De wisselwachter is een Nederlandse film uit 1986 van Jos Stelling. De film heeft als internationale titel The Pointsman, en is gebaseerd op het boek De wisselwachter van Jean-Paul Franssens. De film werd vertoond op het Filmfestival van Venetië.

  • Tagline: Zijn wereld leek tot in lengte van dagen geordend, toen kwam er ineens een vrouw en restte nog slechts een puinhoop.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Station van Corrour in de winter van 1982

Bij een kruising van twee spoorlijnen staat een wisselwachterspost in een stil buitengebied. De wisselwachter zelf leidt een vreemd bestaan, waarbij contact met andere mensen weinig voorkomt. Op een dag stopt er een trein en stapt er een vrouw uit, ze heeft een vergissing gemaakt en dacht dat de post een overstapplaats was. Als ze vraagt wanneer de volgende trein komt, krijgt ze niets te horen. Een kwartier wachten duurt drie maanden, en als de winter voor de deur staat besluit ze met de wisselwachter in de post te gaan wonen, met alle absurde situaties van dien.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Opnames[bewerken | brontekst bewerken]

De buitenopnames zijn alle gemaakt op en bij station Corrour in de Schotse Hooglanden, binnenopnames zijn gemaakt in een oude garage van houthandel Jongeneel aan de Zeedijk te Utrecht.