Louis Hartlooper Complex

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Louis Hartlooper Complex
Louis Hartlooper Complex
Locatie
Locatie Utrecht, Tolsteegbrug 1
Coördinaten 52° 5′ NB, 5° 7′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie politiebureau
Huidig gebruik sinds 2004 een bioscoop (Arthouse) met 5 zalen
Start bouw ca. 1927
Architectuur
Bouwstijl Amsterdamse School
Bouwinfo
Architect Johannes Izak Planjer
Erkenning
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 514212
Detailkaart
Louis Hartlooper Complex (Binnenstad)
Louis Hartlooper Complex
Achterzijde van het complex
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Louis Hartlooper Complex (LHC) is een filmtheater, cultuurcentrum én horecagelegenheid in de stad Utrecht in Nederland.

Filmmaker en bioscoopeigenaar Jos Stelling nam het initiatief tot dit filmtheater dat hij vernoemde naar acteur en filmexplicateur Louis Hartlooper, een bekend en kleurrijk persoon uit de Utrechtse filmgeschiedenis (filmexplicateur in Bioscoopsalon Vreeburg en de Rembrandtbioscoop). Het LHC heeft vergader- en tentoonstellingruimte, een restaurant, café, salon, terras en vijf filmzalen voor onder andere arthouse, wereldcinema en klassiekers. Het LHC bevindt zich in de binnenstad van Utrecht.

Programma[bewerken | brontekst bewerken]

Als cultureel ontmoetingshuis participeert het LHC in bijzondere initiatieven op het gebied van beeld- en filmcultuur. Er worden met grote regelmaat samenwerkingsverbanden aangegaan om culturele projecten en activiteiten te ondersteunen. Zo wordt het wekelijkse filmprogramma van het LHC afgewisseld met speciale evenementen en filmreeksen zoals Psychoanalyse & Film, Movies that Mater en Timeless (filmklassiekers). Diverse festivals hebben inmiddels hun plek gevonden in ons filmtheater, zoals het Nederlands Film Festival (NFF), Kaboom Animation Festival en Le Guess Who?.

Bovendien geeft het LHC maandelijks (beginnende) beeldende kunstenaars de mogelijkheid om hun werk te exposeren in de Foyer om dit toegankelijker te maken voor een groter publiek.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

LHC is gevestigd in een voormalig politiebureau. Het complex is een rijksmonument in de stijl van de Amsterdamse School, ontworpen door de Utrechtse stadsarchitect Johannes Izak Planjer. Planjer ontwierp het gebouw tegelijk met de naastgelegen brug met kademuur en tramhalte.[1] In 1995 is in het poortgedeelte een driedimensionale gevelsteen geplaatst van Stef Stokhof de Jong getiteld D' Oude Tollesteegh-poort.

In 2001 gaf de gemeente Utrecht toelating om het oude politiegebouw te transformeren tot een groot filmtheater. Jos Stelling had al enige ervaring gezien zijn in 1978 geopende filmtheater Springhaver. Voor het realiseren van filmzalen was een grondige verbouwing noodzakelijk. Zo moesten er twee bioscoopzalen ingepast worden, terwijl aan de structuur van het pand niets veranderd mocht worden vanwege de monumentenstatus. Voor de verbouwing van het pand is geen beroep gedaan op subsidies. Het pand werd gekocht en de verbouwing begon al twee jaar later. De zalen zijn op de binnenplaats gebouwd, deels onder de grond, omdat men gebonden was aan een maximumhoogte. Op 22 juli 2004 werd het eerste publiek verwelkomd. De officiële opening was op 5 september 2004 door Louis Hartlooper jr., de zoon van acteur en explicateur Louis Hartlooper.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Louis Hartlooper Complex van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.