Louis Hartlooper Complex

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Louis Hartlooper Complex
Overzicht - Utrecht - 20329952 - RCE.jpg
Locatie
Locatie Utrecht, Tolsteegbrug 1
Coördinaten 52° 5′ NB, 5° 7′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie politiebureau
Huidig gebruik sinds 2004 een bioscoop (Arthouse) met 5 zalen
Start bouw ca. 1927
Architectuur
Bouwstijl Amsterdamse School
Bouwinfo
Architect Johannes Izak Planjer
Erkenning
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 514212
Detailkaart
Louis Hartlooper Complex (Binnenstad)
Louis Hartlooper Complex
Achterzijde van het complex
Achterzijde van het complex
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Louis Hartlooper Complex (LHC) is een film- en cultuurcentrum in de Nederlandse stad Utrecht. Het is een initiatief van filmmaker en bioscoopeigenaar Jos Stelling.

Het LHC is genoemd naar Louis Hartlooper, een bekend en kleurrijk persoon uit de Utrechtse filmgeschiedenis. Hij was filmexplicateur in Bioscoopsalon Vreeburg en de Rembrandtbioscoop. Het LHC heeft vijf bioscoopzalen, waar arthouse-films worden vertoond. Ook het organiseren van debatten en cursussen behoort tot de activiteiten. In het LHC is ook kantoorruimte en ruimte voor exposities.

Gebouw[bewerken | brontekst bewerken]

Het LHC is gehuisvest in een voormalig politiebureau uit omstreeks 1927 op de Tolsteegbrug in het Museumkwartier. Het complex is een rijksmonument in de stijl van de Amsterdamse School, ontworpen door de Utrechtse stadsarchitect J.I. Planjer. Hij ontwierp het gebouw tegelijk met de naastgelegen brug met kademuur en tramhalte.[1]

Voor het realiseren van bioscoopzalen was een grondige verbouwing noodzakelijk. Zo moesten er twee bioscoopzalen ingepast worden, terwijl aan de structuur van het pand niets veranderd mocht worden vanwege de monumentenstatus. De zalen zijn op de binnenplaats gebouwd, deels onder de grond, omdat men gebonden was aan een maximumhoogte.

Voor de verbouwing van het pand is geen beroep gedaan op subsidies. In 2001 beloofde de gemeente aan Stelling dat hij het oude politiegebouw kon gebruiken. Het pand werd gekocht en de verbouwing begon al twee jaar later. Op 22 juli 2004 werd het eerste publiek verwelkomd. De officiële opening was op 5 september 2004 door Louis Hartlooper jr., de zoon van Louis Hartlooper.

In 1995 is in het poortgedeelte een driedimensionale gevelsteen geplaatst van Stef Stokhof de Jong getiteld D' Oude Tollesteegh-poort.

Louis Hartlooperprijs[bewerken | brontekst bewerken]

Elk jaar wordt de Louis Hartlooperprijs uitgereikt aan een verdienstelijk auteur of journalist, die een stimulerende bijdrage levert aan het denken over cinema en aan de verdieping van de Nederlandse filmcultuur. De prijs bestaat uit een zwarte spiegel, een penning, een oorkonde, een foto en duizend euro.[2]

Peter van Bueren de eerste Louis Hartlooper Oeuvreprijs voor de Filmjournalistiek

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Louis Hartlooper Complex van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.