Sander Jan Klerk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sander Jan Klerk
Sander Jan Klerk in 2014
Sander Jan Klerk in 2014
Algemene informatie
Volledige naam Sander Jan Klerk
Geboren 19 juni 1982
Geboorteplaats Den Haag
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 2000 - heden
Beroep Acteur, zanger
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Sander Jan Klerk (Den Haag, 19 juni 1982) is een Nederlands acteur en zanger.

Biografie[bewerken]

Vorming en opleiding[bewerken]

Hij is de jongste zoon uit een gezin met twee kinderen. Hij groeide op in het Westland en woonde gedurende twee jaar in Londen. Klerk volgde les aan De Acteerstudio, Jeugdtheaterschool Rabarber en het Nederlands Musical Ensemble en volgde workshops en masterclasses in Nederland en Engeland.

Carrière[bewerken]

Klerk was te zien in verschillende tv-series, zoals Westenwind, Baantjer, Dok12, Onderweg naar Morgen en Meiden van De Wit. Hij was gastacteur in vier afleveringen van Het Glazen Huis en speelde in films van de filmacademie, bedrijfsfilms en commercials, waarvoor hij ook voice-overwerk deed. Klerk speelde in de serie ZOOP op Nickelodeon en in de speelfilm Zoop in Afrika. Hij toerde met ZOOP door het land en trad onder andere op tijdens de Nickelodeon Kids' Choice Awards en in Theater Tuschinski.

Sander Jan Klerk en Nicolette van Dam als Aaron en Bionda in Zoop in Afrika, 2005

In het theater speelde Klerk in Grease (Doody), Jekyll & Hyde (Simon Stride), Tita Tovenaar (Tom de Tuinman) en A Christmas Carol. Hij zong in de jaarlijkse John Kraaijkamp Musical Awards Gala's (2000 tot 2011), de concertreeksen Musicals in Ahoy' 2002 Het All Star Musical Gala en Musicals in Ahoy' 2004 Musical Meets Movie.

Klerk zong in concerten waaronder het 25-jarig regeringsjubileum van koningin Beatrix, het World Press Gala, het 100 Jaar Circustheater Gala (Fortis Circustheater Scheveningen), Opening Martiniplaza Groningen, Quality of Life Gala en de Voetballer van het Jaar-gala's. Van 2000 tot 2010 trad hij op tijdens de jaarlijkse televisie-uitzendingen van de Musical Sing-Along op de Amsterdamse Uitmarkt.

Daarnaast maakte hij deel uit van de formatie ForNow met Gijs van Winkelhof en Erica Bakker. Hij is onder meer te horen in de titelsong van de film ZOOP in Afrika, het 3 Musketiers-popalbum en het album van de musical Fosse.

Vanaf 2008 was Klerk te zien in Europese tv-en bioscoopcommercials waaronder die van McDonald's, Tempo Team, Domino's Pizza, Staatsloterij en KPN. Ook deed hij modellenwerk/fotografiewerk voor verschillende gidsen en catalogi.

Daarna ging hij voor twee jaar in Londen wonen, waar hij workshops, optredens en cabarets verzorgde en achter de schermen werk verrichtte in de West End. Ook trad hij op in Los Angeles, Florida en New York. In 2009 zong Klerk samen met Lea Salonga in New York het duet "A Whole New World" uit Disney's Aladdin.

In de film Sonny Boy uit 2011 speelde Klerk een Duitse soldaat in de Tweede Wereldoorlog. Een jaar later trad hij op in Musical Classics in Ahoy en was hij backing vocalist van Mika tijdens diens Europese The Origin of Love Tour.

In het najaar van 2012 speelde Klerk in de NET 5-serie Achter Gesloten Deuren. In 2014 speelde hij een gastrol in de SBS 6-serie Danni Lowinski. In 2015 was Klerk te zien in de RTL-serie Goede tijden, slechte tijden.

In de serie Moordvrouw speelde hij in 2016 de rol van "Pieter Broekman". Het daarop volgende jaar was zijn stem te horen in de film The Hitman's Bodyguard. In 2018 speelde Klerk de rol van Advocaat Wetzels in de serie Suspects (RTL).

Filmografie[bewerken]

Discografie[bewerken]

Externe link[bewerken]