Starbucks

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Starbucks
Starbuckswinkel in Brussels Airport
Starbuckswinkel in Brussels Airport
Beurs NASDAQ: SBUX
Oprichting 1971
Oprichter(s) Jerry Baldwin
Zev Siegl
Gordon Bowker
Sleutelfiguren Howard Schultz (voorzitter)
Kevin Johnson (president & CEO)
Hoofdkantoor Seattle, Verenigde Staten
Werknemers 277.000 (2017)[1]
Producten Koffie
Thee
Gebak
Industrie Restaurants
Detailhandel
Entertainment
Omzet Gestegen $ 22,39 miljard (2017)[1]
Winst Gestegen $ 2,88 miljard (2017)[1]
Website starbucks.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Starbucks Corporation is een internationale keten van koffiehuizen uit de Verenigde Staten. Het bedrijf is in 1971 in Seattle opgericht. Het logo van Starbucks is een gestileerde weergave van een sirene.

Starbucks is 's werelds grootste keten van koffiehuizen met zo'n 28.000 vestigingen in 76 landen, waaronder meer dan 14.000 in de Verenigde Staten, 1.400 in Canada en meer dan 900 in het Verenigd Koninkrijk.[2] Een deel van de Starbucks-vestigingen wordt door andere bedrijven uitgebaat of zijn onderdeel van een joint venture met een andere onderneming.

Naast koffie verkopen de Starbucks-winkels ook andere koude en warme dranken, koffiebonen, salades, sandwiches, snacks en gebak. Bovendien biedt Starbucks boeken, muziek en film aan via de Starbucks Entertainment-afdeling en het merk Hear Music. In supermarkten worden koffiebonen, roomijs en ijskoffie van Starbucks verkocht. Er zijn ook Starbucks-vestigingen in andere winkels, zoals boekhandels, tankstations en supermarkten.

Geschiedenis[bewerken]

De eerste Starbucks-vestiging werd geopend in Seattle in 1971 door drie vennoten, te weten Jerry Baldwin, Zev Siegl en Gordon Bowker. De drie verkochten in de eerste Starbucks-winkel kwaliteitskoffiebonen en apparatuur om koffie te maken. Gedurende het eerste jaar werden de koffiebonen ingekocht bij Peet's Coffee & Tea. Na dit eerste jaar begon Starbucks zijn koffiebonen direct bij koffieboeren in te kopen.

In 1982 voegde ondernemer Howard Schultz zich bij het bedrijf. Na een bezoek in 1982 aan Milaan stelde Schultz voor om ook koffie- en espressodranken te gaan verkopen, naast de losse koffiebonen. De drie oorspronkelijk oprichters verwierpen dit plan met het argument dat het bedrijf hierdoor te veel zou afwijken van zijn kernactiviteiten. Overtuigd van zijn plan besloot Howard Schulz in 1985 zijn eigen keten met koffiewinkels op te richten onder de naam Il Giornale.

In 1984 kochten de drie oprichters van Starbucks hun eerste leverancier Peet's Coffee & Tea. Daarna verkochten ze in 1987 de Starbucks-keten aan Il Giornale. Dit laatste bedrijf hernoemde alle bestaande vestigingen van Il Giornale naar Starbucks en begon met een snelle expansie. De eerste Starbucks-vestiging buiten Seattle werden geopend in Vancouver en Chicago in 1987. De eerste Starbucks-vestiging buiten het Noord-Amerikaanse continent werd in 1996 geopend in Tokio. Starbucks heeft inmiddels vestigingen in 30 verschillende landen, waaronder sinds 1998 het Verenigd Koninkrijk, Indonesië en Frankrijk.

Het succes van de keten in de Verenigde Staten kon in sommige delen van de wereld worden herhaald. In andere landen is het echter lastiger om een succesvolle introductie van de keten te bewerkstelligen. De oorzaak hiervan zou onder andere een reeds verzadigde markt zijn, bijvoorbeeld in Italië, maar ook de hoge kosten voor goede locaties in centra van steden zou Starbucks er van weerhouden om in sommige landen winkels te openen.

[bewerken]

Het oorspronkelijk logo te Seattle, wel al in het groen en niet meer in het bruin

Volgens het boek van Howard Schultz Pour Your Heart Into It: How Starbucks Built a Company One Cup at a Time is de naam van het bedrijf afgeleid van Moby Dick, maar niet zo direct als velen aannemen. Eén van de oprichters was fan van Moby Dick en stelde de naam "Pequod", naar het schip in het boek, voor. De andere oprichters vonden dit geen goede naam en stelden "Starbo" voor, naar een mijnstadje in Mount Rainier. Het oorspronkelijke Moby-Dick-idee en "Starbo" kwamen uiteindelijk samen in de naam Starbuck, naar het eerste bemanningslid van Pequod.

Het logo van Starbucks is een sirene in de gedaante van een soort zeemeermin met twee staarten. Het logo was van 1971 tot 1987 bruin, maar werd daarna groen. Het is gemodelleerd naar een houtsnede van de Vikingen uit de 16e eeuw. Het logo is in de loop der jaren veranderd om te voorkomen dat bevolkingsgroepen beledigd zouden worden. In de oorspronkelijke versie had de sirene een ontbloot bovenlijf en was het onderlichaam volledig zichtbaar. In een tweede versie waren de borsten van de sirene bedekt door haar, maar was de navel nog steeds zichtbaar. In de huidige versie zijn zowel de navel als de borsten niet zichtbaar en is alleen het uiteinde van de staarten zichtbaar.[3] Het originele logo is nog wel in gebruik bij de eerste vestiging van Starbucks in Seattle. In 2011 koos Starbucks een nieuw logo, naar aanleiding van het 40-jarig bestaan.

Nederland[bewerken]

In Nederland is sinds 2002 de enige koffiebranderij van Starbucks buiten de Verenigde Staten gevestigd. Vanuit hier worden alle vestigingen in Europa bevoorraad.[4] Op 25 juni 2007 opende de eerste Starbucksvestiging in Nederland op luchthaven Schiphol.

Op 9 maart 2012 opende er een nieuwe Starbucksvestiging in het oude gebouw van de Amsterdamsche Bank aan het Rembrandtplein in Amsterdam. Dit is de grootste vestiging van Europa. Het gaat om een zogenaamde conceptstore, waar nieuwe ideeën uitgeprobeerd worden voordat ze wereldwijd worden geïntroduceerd.[5]

België[bewerken]

Op 16 augustus 2008 ging de eerste vestiging van Starbucks open in de vertrekhal op Brussels Airport. Dat Starbucks de Belgische markt ging betreden werd bekend toen Prins Filip een bedrijfsbezoek bracht bij Starbucks tijdens een economische missie. De dagelijkse uitbating van de Starbucks vestigingen in België verloopt in de stations via Autogrill.

Producten[bewerken]

Landen met een of meerdere Starbucks-vestigingen

De meeste omzet wordt behaald met koffiemixen en andere dranken op koffiebasis met melk, suiker en ijs.

De Starbucks-koffiebonen worden gebrand in een van de fabrieken in Kent, Washington, York, Pennsylvania, Carson Vally, Nevada en in Amsterdam in het Westelijk Havengebied, vlakbij Ruigoord. De gebrande bonen kunnen worden gekocht in elke Starbucks-vestiging en in andere winkels.

De dranken die Starbucks serveert zijn in verschillende hoeveelheden verkrijgbaar. De maataanduidingen zijn geïnspireerd op Italiaans gebruik.

De marketingstrategie van Starbucks bestaat onder andere uit het positioneren van de Starbucks-winkels als een derde vaste plaats waar mensen vertoeven, naast thuis en het werk. Hiervoor zijn de delen van de Starbucks-vestigingen waar men kan zitten comfortabel ingericht met luxe stoelen en tafels waaraan men kan werken. Veel Starbucks-winkels zijn voorzien van een draadloos netwerk en stopcontacten. Het is niet ongebruikelijk dat mensen uren werken in een Starbucks.

In Starbucks-vestigingen is het niet toegestaan om te roken, ook in landen waar het rookbeleid niet streng is, zoals in Duitsland. De reden die Starbucks voor dit beleid aanvoert, is dat sigarettenrook het aroma en de smaak van de koffie negatief beïnvloedt. Om dezelfde reden wordt de werknemers van Starbucks gevraagd om geen (sterke) parfum te dragen.

Franchise[bewerken]

Het hoofdkantoor van Starbucks in Seattle.

Starbucks werkt in België en Nederland met franchise vestigingen. In België worden de vestigingen uitgebaat door Autogrill Belux. In Nederland worden de uitbatingen op stations uitgebaat door Servex. Echter, gedurende 2011 komen er enkele vestigingen in de Amsterdamse binnenstad die eigendom van Starbucks zelf zijn.

Controverse[bewerken]

In juni 2014 stelde de Europese Commissie een onderzoek in naar onrechtmatige belastingafspraken met onder andere Starbucks in Nederland.[6] De afspraken werden in 2015 door de Europese Commissie veroordeeld [7].

Externe link[bewerken]