Deltapark Neeltje Jans

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Deltapark Neeltje Jans
Het Waterpaviljoen
Slagzin Het leukste dagje uit met de hele familie!
Eigenaar Aspro Ocio
Opening 1986
Eerdere namen Delta-Expo (1986-1997)

WaterLand Neeltje Jans (1997- 2006)

Seizoen gehele jaar
Attracties
Totaal 7
Locatie
Locatie Vrouwenpolder, Vlag van Nederland Nederland
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken

Deltapark Neeltje Jans is een themapark gevestigd op het voormalig werkeiland Neeltje Jans in de Oosterschelde in de provincie Zeeland. Naast het attractieve karakter van het park vervult Deltapark Neeltje Jans ook een educatieve functie met betrekking tot de Deltawerken.

Geschiedenis[1][bewerken | brontekst bewerken]

Deltapark Neeltje Jans is ontstaan uit een publieksvoorlichtingscentrum dat, op initiatief van Rijkswaterstaat, tijdens de bouw van de Oosterscheldekering van 1979 tot 1986 is opgezet. Tijdens deze periode wordt het centrum al door honderdduizenden uit binnen- en buitenland bezocht. Gedurende de bouw van de Oosterscheldekering wordt het centrum continu uitgebreid met informatie over de actuele stand van de bouw van de Oosterscheldekering.

Delta-Expo[bewerken | brontekst bewerken]

Hoofdgebouw Neeltje Jans Delta Park

Met het openen van de Oosterscheldekering door Koningin Beatrix op 4 oktober 1986 krijgt ook het voorlichtingscentrum een permanent karakter en gaat door onder de naam ‘Delta-Expo’ in het Ir. J.W. Tops-huis, het bedieningsgebouw van de Oosterscheldekering. Naast technisch geïnteresseerden wordt het centrum nu ook in toenemende mate door verblijfs- en dagrecreanten bezocht. Door deze trend wordt besloten om het aanbod naast een educatieve waarde ook een attractiever karakter te geven.

WaterLand Neeltje Jans[bewerken | brontekst bewerken]

In 1997 verzelfstandigt de Delta-Expo, die tot dan via een stichting gerund werd. De naam wordt dan gewijzigd in WaterLand Neeltje Jans. Er werden diverse attracties met als thema Deltawerken, zeedieren en waterplezier aan het aanbod toegevoegd.

Deltaplaza[bewerken | brontekst bewerken]

Zeeleeuwen-show, 2023

Op 19 augustus 2002 verwoest een uitslaande brand het ontvangstgebouw ‘Deltapaviljoen’. Terwijl met tijdelijke voorzieningen het park voor bezoekers open blijft wordt er direct begonnen met de bouw van een nieuw multifunctioneel gebouw: ‘Deltaplaza’. Op 25 juli 2003 wordt het gebouw al deels in gebruik genomen. Diverse onderdelen die nog gevestigd waren in het ir. J.W. Topshuis, zoals de Delta-Expo, een koffiehoek en de kantoren, worden eind 2003 ondergebracht in Deltaplaza. Gedurende de periode 2003-2005 wordt ook de binnenhaven Neeltje Jans omgevormd tot een baai, waaromheen activiteiten van WaterLand Neeltje Jans geconcentreerd zijn.

Deltapark Neeltje Jans[bewerken | brontekst bewerken]

In 2007 wordt de naam van het themapark veranderd in ‘Deltapark Neeltje Jans’. Waar de naam WaterLand Neeltje Jans voor het publiek vooral met de attracties geassocieerd werd moet Deltapark Neeltje Jans een neutraler karakter uitdragen, waarbij er evengoed nadruk gelegd wordt op het inhoudelijke aspect. In augustus 2008 werd het park overgenomen door het Spaanse bedrijf Aspro Parks.[2] Hier zijn ook onder meer Dolfinarium Harderwijk en Linnaeushof in Bennebroek en de Walygator-pretparken Grand-Est en Sud-Ouest bij aangesloten.[3]

Attracties[bewerken | brontekst bewerken]

Zeehondenverblijf en zeeleeuwen[bewerken | brontekst bewerken]

Zeehondshow Neeltje Jans
Zeehondshow Neeltje Jans

Sinds 2000 zijn er 3 gewone zeehonden te zien in het park. Het hele jaar door worden hiermee shows gegeven. Sinds 2012 zijn er ook 3 zeeleeuwen.

Waterspeelplaats[bewerken | brontekst bewerken]

De Waterspeelplaats, voltooid in 1996, is een van de attracties met het hoogste waarderingscijfer. De speelplaats bestaat uit een ronde kuil met een doorsnee van veertig meter, omringd door een dijkje. Op die dijk stroomt het water, opgepompt uit zee, in een goot. Via watervalletjes en riviertjes kunnen kinderen de stroming en de loop van het water veranderen. De Waterspeelplaats bevat allerlei attributen, zoals een schroef van Archimedes, een waterrad, een waterorgel en een watertunnel met grotten.

Waterpaviljoen / Expo WalvisWereld[bewerken | brontekst bewerken]

Bezoekers van het Waterpaviljoen komen binnen in het zilveren ‘staartgedeelte’ van het gebouw. Dit deel is een ontwerp van NOX architecten uit Rotterdam. Er is geen raam dat uitzicht geeft op de horizon, vloeren zijn nooit horizontaal. Door de gangen lopen en kijken is, anders dan in het museum, geen gescheiden activiteit: elke stap levert andere beelden op. Water in vloeibare vorm spuit hier uit een geiser, springt als grote druppel en regent in een grote regenschaal.

Rondvaart[bewerken | brontekst bewerken]

Rondvaartboot Neeltje Jans Delta Park

Sinds mei 2005 is Deltapark Neeltje Jans eigenaar van Rederij den Breejen. In het seizoen voert deze rederij met de ‘Christiaan B’ rondvaarten uit over het Nationaal Park Oosterschelde. Deze rondvaarten duren een uur en zijn uitsluitend toegankelijk voor bezoekers van Deltapark Neeltje Jans, waar tevens het vertrek plaatsvindt. Het schip heeft een capaciteit van 620 bezoekers. Tijdens de rondvaarten wordt er informatie gegeven over het natuurgebied en haar bewoners. Tijdens de vaarten worden regelmatig zeezoogdieren gezien zoals zeehonden en bruinvissen.

Waterglijbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Waterpark

Vrijwel direct bij de entree van het park, naast Deltaplaza en het zeehondenbassin staat sinds 2003 de 60 meter lange waterglijbaan. In tweepersoonsbootjes roetsjen de gasten van Deltapark Neeltje Jans zo’n 12 meter naar beneden.

Orkaanmachine[bewerken | brontekst bewerken]

Delta Expo en Experience bij Neeltje Jans

De orkaanmachine, een Zwitsers fabricaat, is een coconvormig gebouw van 15 meter lang en 7 meter breed waarin een grote ventilator staat opgesteld. In een tiental seconden wordt de wind opgevoerd van windstil tot 133 km/h. Getooid met veiligheidsbril kan men die storm met orkaankracht in groepjes van ca. 12 personen beleven. De orkaanmachine is in gebruik sinds april 2003.

Moby Dick[bewerken | brontekst bewerken]

Moby Dick was een Rockin' Tug, een boot die op een hellingbaan beweegt. Er kon bijna een hele klas leerlingen (24 personen) tegelijk in, of 8 volwassenen en 12 kinderen. Moby Dick stond vanaf eind maart 2005 tot 2012 in het park.

Blue Reef Aquarium Zeeland[bewerken | brontekst bewerken]

In dit met zeewater vanuit de Oosterschelde gevulde aquarium zijn diverse tropische haaien te zien. Ook andere tropische vissen, zoals de clownsvis, bekend uit de film Finding Nemo zijn hier te zien. Er is tevens een bak waarin men roggen kan aaien. Bezoekers kunnen zelfs haaien in de grote haaienbak voeren. Hiervoor dient wel te worden gereserveerd op de site van Deltapark Neeltje Jans. Het voeren van de haaien is een optie na een rondleiding achter de schermen van het aquarium. Onder leiding van de dierenverzorgers worden na deze rondleiding de bezoekers die zich hebben aangemeld, gekleed in een wetsuit (te leen bij de informatiebalie tegen betaling van €25 borg), duikbril en snorkel in een speciale kooi in het water gelaten, van waaruit men met een speciale voertang de haaien op veilige afstand kan voeren. Andere bezoekers kunnen hierbij meekijken vanaf de tribune tegenover de bak.

Delta Experience[bewerken | brontekst bewerken]

De Delta Experience is een educatieve Simulatorattractie over de watersnoodramp van 1953, een soort Panorama Mesdag, maar dan met filmbeelden en speciale effecten.[4] Er was vooraf veel discussie over deze attractie, waar zelfs het nationaal goed bekeken Zondag met Lubach op 8 maart 2015 aandacht aan besteedde.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]