Ir. J.W. Tops-huis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Het Ir. J.W. Tops-huis

De Nautische Centrale Noord, het ir. J.W. Tops-huis op het werkeiland Neeltje Jans, is een bedienlocatie waar een aantal kunstwerken worden bediend:

Daarnaast wordt het gebruikt als kantoorlocatie voor personeel van Rijkswaterstaat en als ontvangstruimte voor (internationale) gasten.[2] Op de twee bovenste verdiepingen van dit gebouw is een expositie gehuisvest, ca. 2000 m² groot: het Informatiepunt Nationaal Park Oosterschelde.

Het bedieningsgebouw is genoemd naar de wijlen Directeur-generaal van Rijkswaterstaat ir. J.W. (Hans) Tops.

Het gebouw[bewerken | brontekst bewerken]

Het J.W. Tops-huis werd in 1987 door Wim Quist ontworpen en bestaat bouwkundig uit twee betonnen dozen, een grote platte met daarop een kleinere hoge doos van drie verdiepingen.[3] Aan de hoge doos zijn twee wenteltrappenhuizen bevestigd. In de laagbouw bevinden zich magazijnen, kantoren, een centrale met 5x 800kVA dieselgeneratoren en werkplaatsen rond een binnenhof met parkeerplaatsen. Bezoekers van de tentoonstelling over de bouw van de Oosterscheldekering worden via een glazen entree met een brug over de binnenplaats geleid naar een centraal trappenhuis. Daar leidt een dubbele spiraaltrap naar een restaurant en de expositieruimte.

In het gebouw hangt een getijklok. In 2013 werden de hard- en software vernieuwd, waarbij tevens de componentenreeks werd aangepast aan het veranderde lokale getij van "Roompot Buiten' aan de Oosterschelde-monding, oftewel de buitenzijde van de stormvloedkering.[4]

Afstandsbediening[bewerken | brontekst bewerken]

Op 2 maart 2009 werd gestart met 24-uurs op afstand bedienen van de Zandkreeksluis, Roompotsluis, Grevelingensluis en de Bergsediepsluis in Zeeland.[5] De ombouw van de Sluizen Hansweert en de Krammersluizen, inclusief een aantal bruggen over het Kanaal door Zuid-Beveland staan nog op het programma.[6]

Zie de categorie Ir. J.W. Tops-huis van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.