Kanaal door Zuid-Beveland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kanaal door Zuid-Beveland
Kanaal door Zuid-Beveland
Lengte ca. 11 km
Scheepsklasse VIb
Jaar ingebruikname 1866
Van Oosterschelde (Wemeldinge)
Naar Westerschelde (Hansweert)
Loopt door Zeeland
Het Kanaal door Zuid-Beveland (Foto: BeeldbankVenW.nl, Rijkswaterstaat)
Spoorbrug over het Kanaal door Zuid-Beveland
Portaal  Portaalicoon   Maritiem

Het Kanaal door Zuid-Beveland is een kanaal in Zeeland dat, in noord-zuidrichting, loopt van Wemeldinge naar Hansweert. Het kanaal is een verbindingsweg voor de scheepvaart tussen de Oosterschelde en de Westerschelde. De aanleg van het kanaal startte in 1850 en het kanaal werd geopend in 1866. Het kanaal moest aangelegd worden als gevolg van het tractaat met België, wat een vrije vaart van Antwerpen naar de Rijn garandeerde. Door de aanleg van de spoorlijn van Bergen op Zoom naar Goes werd deze vrij vaart onmogelijk. Het kanaal is daarom aangelegd als onderdeel van de werken voor de spoorlijn, grotendeels door spoorwegingenieurs.

Het Kanaal door Zuid-Beveland is ca. 11 km lang. Omdat het kanaal een open verbinding heeft met Oosterschelde is er ook in het kanaal een getij van -1,99 tot +2,20 meter NAP afhankelijk van het seizoen.

Het kanaal was in de 20e eeuw een van de drukst bevaren kanalen van Europa. Met de komst van het Schelde-Rijnkanaal is het belang van het Kanaal door Zuid-Beveland voor de scheepvaart afgenomen. Eind 20e eeuw is het kanaal drastisch verbreed, zijn er nieuwe spoor- en verkeersbruggen gebouwd, zijn de sluizen bij Wemeldinge voor het scheepvaartverkeer komen te vervallen en is in Hansweert een nieuw sluizencomplex gebouwd met twee sluiskolken. Deze huidige oost- en westsluis in Hansweert zijn 280 m lang en 24 m breed. De sluizen hebben roldeuren. Er passeren jaarlijks ruim 44.000 vaartuigen, waarvan bijna 10.000 recreatievaartuigen.

Bruggen en tunnel[bewerken | brontekst bewerken]

Er liggen drie bruggen over het Kanaal door Zuid-Beveland. Elke brug heeft een vaste overspanning en een beweegbaar brugdeel (basculebrug). De doorvaarthoogten bij de Vlakebruggen (spoorbrug van de Zeeuwse Lijn en verkeersbrug van de N289) en de Postbrug (brug van de N670) is bij een waterstand op NAP onder de vaste bruggen 10,50 m en bij de basculebruggen 9,50 m. Zowel de Postbrug als de Vlakebruggen worden op afstand vanaf de sluizen Hansweert bediend. Naast de Vlakebruggen ligt de Vlaketunnel als onderdeel van de A58.

Maximumsnelheid[bewerken | brontekst bewerken]

De maximaal toegestane vaarsnelheden op het kanaal bedragen bij een natte dwarsdoorsnede kleiner dan 20 m² 20 km/u en bij een natte dwarsdoorsnede groter dan 20 m² 15 km/u. (Onder natte dwarsdoorsnede wordt verstaan: grootste breedte x grootste diepgang van het schip of samenstel.)[1]

Maximale scheepsafmetingen[bewerken | brontekst bewerken]

De grootste toegestane scheepsafmetingen op het kanaal zijn: lengte 200 m voor duwstellen en 150 m voor schepen en gekoppelde samenstellen. Breedte 23 m voor alle vaart. De toegestane diepgang bedraagt 4,75 m bij een waterstand van 0,75 -NAP en hoger. Bij een waterstand lager dan 0,75 -NAP is de toegestane diepgang even zoveel minder.)[1]

Hoogspanningskabels zijn aanwezig ter hoogte van de loskade Hansweert (Kaai 85) met een hoogte van 47 meter +NAP en even ten zuiden van de Vlakebruggen met een hoogte van 49 meter +NAP.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Canal through Zuid-Beveland van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.