ZooParc Overloon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
ZooParc Overloon
Geopend 2000
Locatie Overloon, Nederland
Oppervlakte 20 hectare
Coördinaten 51° 35′ NB, 5° 56′ OL
Lid van EAZA
Thema Exotische dierensoorten
Website

ZooParc Overloon is een dierentuin gelegen in het Noord-Brabantse dorp Overloon. Het park maakt deel uit van het recreatieconcern Libéma. ZooParc Overloon is lid van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen.

Geschiedenis[bewerken]

Het park is geopend in het jaar 2000. De dierenverblijven zijn op een de natuur nabootsende wijze ingericht. Een aantal verblijven is toegankelijk voor bezoekers. De botanische tuin die al sinds 1986 open was en die beschikte over een bijzondere kruidencollectie is in 2014 gesloten. Deze tuin moest net als de vlindertuin wijken voor woningbouw. Op 26 januari 2015 werd ZooParc Overloon failliet verklaard. Het werd uiteindelijk opgekocht door Libéma.

Uitbreidingen[bewerken]

Vanaf 2004 is het park uitgebreid met:

Dieren[bewerken]

Hier volgt een lijst met diersoorten die tegenwoordig in het park te zien zijn:

Zoogdieren[bewerken]

Vogels[bewerken]

Reptielen[bewerken]

Voormalige dieren[bewerken]

Dit is een lijst met diersoorten die vroeger in het park werden gehouden:

Plaatsbeschrijving[bewerken]

Het park is ingedeeld in verschillende gebieden: Headquarter, Boulders Beach, Outback, Amazone, Jangalee, Ngorongoro en Forest.

  • Headquarter: Voor de ingang is een verblijf voor rode panda’s en kleinklauwotters. In hetzelfde gebouw als de kassa, is een hoek te vinden met verblijven voor reptielen en ongewervelden. Hier is een binnenverblijf voor de Griekse landschildpadden te zien, die alleen in koude periodes binnen aanwezig zijn.
  • Boulders Beach: Een verblijf waar je doorheen kunt lopen, met zwartvoetpinguïns.
  • Outback: Wederom een verblijf waar je doorheen kunt lopen. Deze huisvest Australische dieren, de rode reuzenkangoeroe, moeraswallaby, bennettwallaby, zwarte zwaan, hoendergans en emoe. Als je op het pad loopt kun je aan de overkant een verblijf voor dromedarissen zien.
  • Amazone: Meerdere verblijven voor Zuid-Amerikaanse dieren die in het Amazoneregenwoud leven. Waaronder verschillende combi-verblijven: een verblijf met Zuid-Amerikaanse tapirs, capibara’s en kuifhoenderkoeten, een verblijf dat de Zuid-Amerikaanse pampa moet voorstellen. Een verblijf voor Boliviaanse doodshoofdaapjes en zwarte slingerapen. En een verblijf voor vicuña’s en nandoes. Verder zijn er ook verblijven met maar één diersoort. In vijvers om de verblijven heen zwemmen koi-karpers.
  • Jangalee: Twee verblijven voor tijgers. Één voor witte en één voor Siberische tijgers.
  • Ngorongoro: Meerdere verblijven voor Afrikaanse dieren. Waaronder verschillende combi-verblijven: een verblijf voor giraffes, brazzameerkatten en dwergzeboes. In de giraffenstal kan je deze binnen zien, ook zien hier verblijven voor ongewervelden. Ook is er een combi-verblijf voor ringstaartmaki’s, kroonmaki’s en roodbuikmaki’s. Samen met het buitenverblijf voor Griekse landschildpadden (voor warmere periodes), een verblijf alaotra bamboemaki's en twee verblijven voor fossa’s vormt dit verblijf een Madagaskargebied. Fossa’s zijn bijzondere dieren in dierentuinen en in het wild zijn ze bedreigd. Ook is er in Ngoronoro een volière met kapgieren, palmgieren, kroonkraanvogels en Kirks dikdik’s. In deze volière kun je op een plateau staan. Een ander combi-verblijf past eigenlijk niet goed in dit gebied, aangezien de dieren uit Azië komen: namelijk voor witnekkraanvogels, sikaherten en Indische antilopen. Verder zijn er ook verblijven met maar één diersoort.
  • Forest: Geen duidelijk thema. Later in 2019 komen hier nieuwe witgezichtsaki’s (deze soort is eerder in het park geweest) en worden de penseelaapjes verplaatst. Het verblijf waar nu nog de penseelaapjes zitten wordt als deze zijn verhuist vermoedelijk afgebroken en er is nog niet bekend of er wat voor op de plaats komt. Daarnaast zijn er twee combi-verblijven één voor wasberen en wasbeerhonden en een voor Chinese kraanvogels en Chinese muntjaks. Verder zijn er ook verblijven met maar één diersoort.

Overigens is er een kinderboerderij met brahma’s (kippen), Ouessantschapen en West-Afrikaanse dwerggeiten, dat niet bij een gebied hoort.

Galerij van in het park gehouden dieren[bewerken]

Externe link[bewerken]