Vlindertuin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Zie De Vlindertuin voor het restaurant in Zuidlaren
Tropische vlindertuin, Monsanto Insectarium
Vlinder op platform in tropische vlindertuin van de Passiflorahoeve
Idea leuconoe in de tropische vlindertuin van Diergaarde Blijdorp
Tropische vlindertuin Amazonica in Diergaarde Blijdorp Rotterdam

Een vlindertuin is een tuin die speciaal is ingericht voor het houden van vlinders. In vlindertuinen groeien planten die nectar leveren voor vlinders en waardplanten voor de rupsen. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen al dan niet door gaas overdekte buitentuinen en tropische vlindertuinen die in broeikassen zijn gevestigd.

In buitentuinen komen inheemse vlinders voor die door planten als de vlinderstruik worden aangetrokken. In overdekte buitentuinen kunnen ook uitheemse vlinders worden gehouden als deze uit streken komen met een vergelijkbaar klimaat als de inheemse vlinders.

In tropische vlindertuinen worden tropische vlinders en planten gehouden. Er zijn vaak nectarplatforms omdat het moeilijk is om de nectar leverende planten voortdurend te laten bloeien. Op deze platforms zitten kuipjes met daarin een vloeistof met een samenstelling die gebaseerd is op die van nectar (bevat onder andere koolhydraten en aminozuren). Ook wordt er vaak fruit op deze platforms gelegd. In dit soort vlindertuinen zijn ook vaak poppenkasten gevestigd, waar de vlinders zich verpoppen.

De International Association of Butterfly Exhibitors and Suppliers (IABES) is een organisatie die zich richt op de internationale promotie van vlindertuinen.

Prominente vlindertuinen[bewerken]

Nederland[bewerken]

België[bewerken]

openlucht vlindertuin

Privé

  • Privé-Verzameling, toegankelijk op uitnodiging, Wijnegem

Suriname[bewerken]

Duitsland[bewerken]

Mainau

Luxemburg[bewerken]

Verenigde Staten[bewerken]

Zwitserland[bewerken]

Papiliorama, Kerzers

Australië[bewerken]

Vlindertuin in de zoo van Melbourne