Lelydorp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lelydorp
Plaats in Suriname Vlag van Suriname
Lelydorp (Suriname)
Lelydorp
Situering
District Wanica
Ressort Lelydorp
Coördinaten 5° 41′ 0″ NB, 55° 13′ 0″ WL
Algemeen
Inwoners (2012) 19.910
Foto's
Lelydorp2010.jpg
Portaal  Portaalicoon   Suriname

Lelydorp (Sranantongo: Kofi-djompo) is een ressort en de hoofdplaats van het Surinaamse district Wanica. De plaats is gelegen aan de Indira Gandhiweg van Paramaribo naar Zanderij, op circa 18 kilometer ten zuiden van de hoofdstad. In 2012 bedroeg het aantal inwoners 19.910. Het grootste deel van de bevolking bestaat uit Javanen, gevolgd door Hindoestanen en Creolen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Aanvankelijk heette het dorp Kofidjompo, naar de vluchtende slaaf Kofi (hetgeen "geboren op vrijdag" betekent) die hier over een kreek zou zijn gesprongen om aan zijn achtervolgers te ontkomen. Toen tijdens het gouverneurschap van Cornelis Lely vanaf 1902 de Lawaspoorweg werd aangelegd, werd het toen zo goed als ontvolkte dorpje een belangrijke halte aan deze spoorweg. Ter ere van de gouverneur werd het omgedoopt in Lelydorp. In de jaren twintig vestigden veel ex-contractarbeiders van Javaanse afkomst zich in de plaats.

Functies[bewerken | brontekst bewerken]

Lelydorp is het bestuurlijk centrum van het district Wanica en is de zetel van de districtscommissaris. De plaats vervult een belangrijke functie als foerageringsplaats voor mensen die vanuit de hoofdstad op weg zijn naar het binnenland. Er zijn veel winkels en restaurants. Behalve als plaats van regionaal bestuur, is het ook van belang als verzorgingscentrum voor de omliggende omgeving met poliklinieken en verschillende scholen. Op enige kilometers ten westen van de Indira Gandhiweg ligt de belangrijkste nationale penitentiaire inrichting: Santo Boma.

Te Lelydorp is het heilpedagogisch centrum Matoekoe gevestigd en het conferentiecentrum "Caribbean Centre" dat gesticht werd door de Surinaamse dichter Bhai.

Het Neotropical Butterfly Park is een vlindertuin in Lelydorp, waar naast vlinders ook nog schildpadden en slangen te zien zijn en waar nog een insectenmuseum is ingericht.

In Lelydorp bevindt zich sinds 2020 het Regionaal Ziekenhuis Wanica.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Enkele voetbalclubs uit Lelydorp zijn SCSV Bomastar, SV Jong Rambaan, Junior FC, Flamingo FC en Sea Boys. De wedstrijden worden gespeeld in het Emiel Briel Stadion en het Bomastar Sportcomplex.

Stedenband[bewerken | brontekst bewerken]

Lelydorp heeft een stedenband met de Nederlandse stad Lelystad.

Geboren in Lelydorp[bewerken | brontekst bewerken]

  • Chan Santokhi (1959), politicus; president van Suriname sinds 2020

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Lelydorp van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.