Burgers' Mangrove

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Burgers' Mangrove
Tropische vlinder in Burgers' Mangrove
Tropische vlinder in Burgers' Mangrove
Geopend 1e 1992 / 2e 13/7/2017
Oppervlakte 2e 3000 m²
Thema Planten en dieren uit de mangrove gebieden
Constructie Overdekt, Kas
Klimaat Tropisch
Meer over Koninklijke Burgers' Zoo
Burgers' Safari (1968)
Burgers' Bush ecodisplay (1986)
Burgers' Mangrove ecodisplay (1992)
Burgers' Desert ecodisplay (1994)
Burgers' Ocean ecodisplay (2000)
Burgers' Rimba (2008)

Burgers' Mangrove is een eco-display van Burgers' Zoo in Arnhem, Gelderland. Een hal is ingericht als tropisch vloedbos. Zo'n mangrovebos wordt bij elk hoogwater gedeeltelijk overspoeld met zeewater. Bij laagwater is vooral een met bomen en struiken begroeide moddervlakte zichtbaar.

Constructie[bewerken]

De hal van de 1e Burgers' Mangrove (50 bij 20 meter) werd in eerste instantie gebouwd als proefhal voor Burgers' Bush. Ter voorbereiding op de uitbreiding van de dierentuin werd in 1980 een proefhal gebouwd naar ontwerp van de Duitse ingenieur Vogler. Hij bedacht een dakconstructie met grote kunststof kussens van drie bij zes meter. Het voordeel van deze kussens is dat ze licht zijn, warmte-isolerend en lichtdoorlatend.

Het Mangrovebos[bewerken]

Na de opening van Burgers' Bush werd de hal omgebouwd tot Mangrovehal. Sinds enkele jaren wordt de hal als het derde "eco-display" van Burgers' Zoo beschouwd en draagt het de naam Burgers' Mangrove. De modder die gebruikt is in Burgers' Mangrove komt uit een uiterwaard bij Rhenen. In deze modder leven kleine diertjes zoals wormen en slakken. Ook leven hierin micro-organismen en wieren. Ze fungeren als voedsel voor de krabben en slijkspringers (vissen die buiten het water kunnen overleven). Ook de Aziatische schuttersvis behoort tot de waterbewoners. Deze vis schiet met waterdruppels insecten van takken en eet ze vervolgens op. Inmiddels herbergt Burgers' Mangrove de grootste collectie mangroveplanten van Europa.

De hal is voor sommige wetenschappers interessant als onderzoeksomgeving. Er zijn verschillende proeven gedaan die in de vrije natuur moeilijk uit te voeren zijn.

Fauna[bewerken]

Enkele diersoorten in de oude Mangrove waren:

Schuttersvis Mangrovereiger Woudaap Ambonese zeilhagedis Witoorkatvogel
Australische dwergaalscholver Radjah-eend Mangrove-ijsvogel Borneose rivierschildpad Shamalijster

Panorama[bewerken]

Het oude mangrovegebouw is in mei 2017 afgebroken.

Mangrove klein.jpg

Nieuwe hal[bewerken]

Overzicht van de nog heel erg nieuwe Mangrovehal in 2017

Sinds 13 juli 2017 is een nieuwe mangrovehal geopend ter grootte van 3000 vierkante meter met een bassin voor zeekoeien met bijbehorend panorama, vlinders en moddervlakte met zoute kreken en poeltjes met eb en vloed waarin degenkrabben, wenkkrabben en mangrovekwallen leven. Het is de grootste overdekte mangrove ter wereld. (aankondiging Burgers' Zoo)

Bij de opening van de mangrovehal waren er de volgende dieren te zien: Atlantische degenkrab, Wenkkrab, Groene zwaarddrager, Vieroogvissen, Caribische lamantijn, honderden vlinders, verdeeld over zo’n 18 verschillende soorten, Witvleugelduif, Rosse fluiteend, Purperen suikervogel, Jacarinagors, .... Naarmate dat de hal verder evolueert zullen er echter nog meer soorten worden toegevoegd. Dit gebeurt langzaam om het ecosysteem op te bouwen.Bronnen[bewerken]

  • Wensing, drs. Joep en ir. Marc Damen - Burgers' Zoo gids (Arnhem, 1e druk 2000; 3e druk 2003).
  • Folder: Burgers' Zoo; de eco-displays (Arnhem, z.j., ca. 2005)

Externe links[bewerken]