Macquarischildpad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Macquarischildpad
Macquarischildpad
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Testudines (Schildpadden)
Onderorde:Pleurodira (Halswenders)
Familie:Chelidae (Slangenhalsschildpadden)
Geslacht:Emydura
Soort
Emydura macquarii
Gray, 1830
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Macquarischildpad op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De macquarischildpad[1] (Emydura macquarii) is een schildpaddensoort uit de familie Chelidae of slangenhalsschildpadden.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

Andere namen zijn Macquari’s spitskopschildpad of murrayschildpad, deze laatste is een overname uit het Engels. Een van de verouderde wetenschappelijke namen van deze soort is Emydura australis. De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door John Edward Gray in 1830. Oorspronkelijk werd de wetenschappelijke naam Emys macquaria gebruikt. De soortnaam macquarii is een eerbetoon aan de Schotse legerofficier Lachlan Macquarie (1762 – 1824).

Later werd de schildpad tot verschillende geslachten gerekend, zoals Emys, Platemys, Emydura en Chelymys. Hierdoor zijn in de literatuur verschillende wetenschappelijke namen in gebruik.

Uiterlijke kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De schildpad is te herkennen aan het vrij platte schild, de massieve en spitse kop met kleine ogen en met name de erg lange nek; het is een halswender en zoals veel slangenhalsschildpadden kan de nek niet worden ingetrokken maar wordt onder de schildrand gevouwen bij gevaar. De maximale carapaxlengte is 31 centimeter, mannetjes blijven kleiner dan vrouwtjes. De poten zijn erg breed en hebben dikke zwemvliezen om goed mee te peddelen, de kop heeft stervormige ogen en twee grote neusgaten. De schildrand staat enigszins naar boven en langs de hals heeft de schildpad aan iedere kant een lichte streep meestal wit tot geel. De huid is witgrijs tot zwart en de buik meestal geel tot bruingeel. Jonge dieren hebben een nog platter meestal groen schild met een gele schildrand en een opvallend dikke kop.

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Het voedsel bestaat uit waterplanten, amfibieën zoals kikkers en kikkervisjes en kleine kreeftachtigen, oudere dieren eten met name planten en jongere dieren voornamelijk vlees. De soort komt endemisch voor in zuidoostelijk Australië, en leeft in meren en plassen met diepere en ondiepe delen. De macquarischildpad is wel aan water gebonden, maar ook regelmatig op het land te vinden als hij ligt te zonnen. Als er ook maar iets verdachts gebeurt, duikt hij snel in het water. De vrouwtjes zetten de eitjes af in een ondiepe kuil langs de rivieroever.[2]

Ondersoorten[bewerken | brontekst bewerken]

Er worden vier ondersoorten erkend, waarvan er twee pas in 2003 wetenschappelijk zijn beschreven. De ondersoorten verschillen voornamelijk in verspreidingsgebied.[3]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Bronvermelding[bewerken | brontekst bewerken]