Roodkopdeukschildpad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Roodkopdeukschildpad
Exemplaar in de natuurlijke habitat, Peru.
Exemplaar in de natuurlijke habitat, Peru.
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Orde: Testudines (Schildpadden)
Onderorde: Cryptodira (Halsbergers)
Familie: Chelidae (Slangenhalsschildpadden)
Geslacht: Platemys
Soort
Platemys platycephala
Schneider, 1792
Platemys platycephala.jpg
Afbeeldingen Roodkopdeukschildpad op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De roodkopdeukschildpad[1] (Platemys platycephala) is een schildpad uit de familie slangenhalsschildpadden (Chelidae). Het is de enige soort uit het geslacht Platemys.[2]

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

De roodkopdeukschildpad bereikt een maximale schildlengte tot centimeter.[3] De schildpad valt buiten de relatief lange nek op door het platte schild, dat een V-vormig middendeel heeft; achteraan het schild splitst het middendeel op in twee randen, waardoor een driehoekig en naar achteren wijzend 'plateau' in het midden ontstaat. De nek kan niet worden teruggetrokken en wordt onder het schild gevouwen. Verder heeft deze soort een gele tot rode bovenzijde van de kop die doorloopt als een dikke streep tot achter de ogen, maar alleen bij jonge dieren is deze vaak felrood en de kleur wordt geler naarmate de schildpad ouder wordt. Het buikschild, ook wel plastron genoemd, is zwart met een gele rand en ook zowel de onderzijde van de schildrand als de buitenrand is geel, bij juvenielen zitten er meestal twee ringen om het schild, die per vervelling naar de rand toe schuiven.

De kaken zijn erg stevig en kunnen een beet geven als een nijptang en laten niet meer los tenzij men ze onder water dompelt; dan moet de schildpad wel om niet te stikken. De maximale lengte bedraagt 14 tot 17 cm.

Leefwijze[bewerken]

Buiten af en toe een waterplant staan voornamelijk vissen en amfibieën op het menu. Het dier is semi-aquatisch.

Voortplanting[bewerken]

Het legsel bestaat uit slechts één enkel ei, dat in een kuiltje of ergens op de grond wordt gelegd. Daarna wordt het met rottende bladeren overdekt.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

De roodkopdeukschildpad komt voor in het noorden en midden van Zuid-Amerika; in Colombia, Venezuela, Guyana en Frans-Guyana, Suriname, Ecuador, Peru, Bolivia, en Brazilië. De habitat bestaat uit zoetwaterrivieren, rivierarmen en verbonden meren met veel vegetatie waarin de schildpad kan schuilen maar ook wel van eet. De soort is sterk aan water gebonden en komt er niet graag uit, hooguit om te zonnen op een boomstronk of om naar een andere poel te verhuizen.

Geboorte[bewerken]

Op 5 augustus 2005 is in reptielenzoo Iguana in Vlissingen een roodkopdeukschildpad geboren. In 18 jaar had de groep van negen schildpadden zich nog nooit voortgeplant.

Externe link[bewerken]

Bronvermelding[bewerken]

Referenties

  1. Bernhard Grzimek, Het Leven Der Dieren Deel VI: Reptielen, Kindler Verlag AG, 1971, Pagina 139 ISBN 90 274 8626 3.
  2. Peter Uetz & Jakob Hallermann. The Reptile Database - Platemys platycephala
  3. C.H. Ernst, R.G.M. Altenburg & R.W. Barbour. Turtles of the World

Bronnen