Iguana

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Iguana
Groene leguaan (Iguana iguana)
Groene leguaan (Iguana iguana)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde:Iguania (Leguaanachtigen)
Familie:Iguanidae (Leguanen)
Geslacht
Iguana
Laurenti, 1768
Afbeeldingen Iguana op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Iguana op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Iguana is een geslacht van leguanen, behorend tot de hagedissen. Het geslacht werd oorspronkelijk beschreven door Josephus Nicolaus Laurenti in zijn Specimen Medicum, Exhibens Synopsin Reptilium Emendatam cum Experimentis circa Venena (1768). De naam iguana is een Spaanse verbastering van de Taíno-naam iwana voor de Antilliaanse soort.

Kenmerken[bewerken]

Beide soorten hebben een kenmerkende halskwab, een stekelrij op de rug en een sublabiale schub op de wang. Ook hebben ze, net als veel andere hagedissen, een derde oog op het hoofd. Ze hebben zeer goed zicht, dat ze gebruiken om voedsel te vinden en met soortgenoten te communiceren.

In vergelijking met de groene leguaan mist de Antilliaanse soort I. delicatissima het streeppatroon op de staart, en de grote, ronde schub onder de oren. I. delicatissima is meer grijsachtig met een groengevlekte onderzijde.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Het geslacht omvat twee soorten:

Bedreiging[bewerken]

I. delicatissima wordt met uitsterven bedreigd, deels omdat de groene leguaan op de Kleine Antillen geïntroduceerd is en nu met de Antilliaanse soort om voedsel concurreert. Ook vinden er kruisingen plaats tussen de twee soorten. Op minstens drie eilanden vormt dit de belangrijkste bedreiging voor de Antilliaanse soort. Op Sint-Maarten is de soort uitgestorven.[bron?]

Bronvermelding[bewerken]