Antillenleguaan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Antillenleguaan
IUCN-status: Kritiek[1] (2018)
Iguana delicatissima - La Désirade 02.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde:Iguania (Leguaanachtigen)
Familie:Iguanidae (Leguanen)
Geslacht:Iguana
Soort
Iguana delicatissima
Laurenti, 1768
Afbeeldingen Antillenleguaan op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Antillenleguaan op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De antillenleguaan[2], ook wel Antilliaanse leguaan of Caribische groene leguaan[3] (Iguana delicatissima) is een hagedis uit de familie leguanen (Iguanidae).[4]

De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Josephus Nicolaus Laurenti in 1768. Later werd de wetenschappelijke naam Iguana nudicollis gebruikt. De leguaan kan tot 1 meter lang worden. De soort is van de veel bekendere groene leguaan te onderscheiden doordat de grote schub onder het trommelvlies ontbreekt.

De antillenleguaan komt voor in het gebied van de Kleine Antillen, op Sint Eustatius, Anguilla, Guadeloupe, Dominica, Martinique en Saint-Barthélemy. Op Sint Maarten is de soort uitgestorven.

De inheemse antillenleguaan wordt ernstig bedreigd door verdringing door de invasieve groene leguaan (Iguana iguana). De groene leguaan heeft vier legsels per jaar de Antiliaanse maar één. Op Sint Maarten was de antillenleguaan binnen twintig jaar na introductie van de groene leguaan uitgestorven. Alleen op Dominica en Guadeloupe is nog een stabiele populatie van meer dan 5000 exemplaren.[5] Diergaarde Blijdorp heeft sinds 2018 een fokprogramna.

Bronvermelding[bewerken]