Brachylophus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brachylophus
Gekamde fijileguaan (Brachylophus vitiensis)
Gekamde fijileguaan (Brachylophus vitiensis)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde:Iguania (Leguaanachtigen)
Familie:Iguanida (Leguanen)
Geslacht
Brachylophus
Cuvier, 1829
Afbeeldingen Brachylophus op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Brachylophus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Brachylophus is een geslacht van hagedissen uit de familie leguanen. De groep werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Georges Cuvier in 1829. Er zijn drie soorten die voorkomen op en rond de Fiji-eilanden. De soorten worden vanwege hun geïsoleerde verspreidingsgebied ook wel Fijileguanen genoemd, alle soorten zijn sterk bedreigd.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

De leguanen zijn in staat om snel van kleur te veranderen als ze geïrriteerd zijn: normaal gesproken is de kleur helder groen met witte dwarsbanden bij de mannetjes, vrouwtjes missen een tekening. Bij verstoring of aanraking kleurt de leguaan binnen korte tijd zwart, net als kameleons is een snelle en drastische kleuromslag mogelijk dankzij de herverdeelbare pigmenten in de huidcellen.

Bedreigingen[bewerken]

Waarschijnlijk heeft deze 'magische' kleuromslag er naast de imposante gestalte met de stekelkam aan bijgedragen dat de lokale bevolking uit angst alle soorten bijna heeft uitgeroeid. Het verspreidingsgebied is hierdoor sterk geslonken maar tegenwoordig worden de Fijileguanen als een nationaal symbool beschouwd op de Fiji-eilanden en de afbeelding van deze bijzondere reptielen siert postzegels en boekomslagen. De plaatselijke autoriteiten schermen het leefgebied zorgvuldig af tegen toeristen, vanwege het droge klimaat kan één sigarettenpeuk rampzalige gevolgen hebben en ook de al dan niet bewuste introductie (bijvoorbeeld door het aanmeren van schepen) van vraatzuchtige zoogdieren zoals katachtigen of ratten kan het voortbestaan van de soort in gevaar brengen. Vele andere reptielen zijn in aantal en verspreidingsgebied achteruitgegaan of zelfs uitgestorven (bijvoorbeeld de gekko Phelsuma edwardnewtoni) met als oorzaak de introductie van met name honden en varkens, die van nature niet op de Fiji-eilanden voorkomen, hebben zich explosief vermenigvuldigd en vreten massaal de eieren maar ook de hagedissen op. Leguanen hebben namelijk, in het bijzonder de vegetarische (Brachylophus-) soorten, niet de snelheid en zeker niet het uithoudingsvermogen om aan rovende zoogdieren te ontsnappen.

Aangezien de nauwst verwante soorten in Zuid-Amerika leven, wordt vermoed dat de Fijileguanen de oceaan zijn overgestoken door op drijvende vegetatie mee te liften naar de Fiji-eilanden.

Soorten[bewerken]

Leefgebied

Lange tijd bestond het geslacht uit twee soorten, in 2008 werd echter Brachylophus bulabula beschreven die in veel literatuur nog niet wordt vermeld.[1]

Geslacht Brachylophus

Externe link[bewerken]

Bronvermelding[bewerken]