Havelte

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Havelte
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Havelte Wapen van Havelte
(Details) (Details)
Havelte
Havelte
Situering
Provincie Vlag Drenthe Drenthe
Gemeente Vlag Westerveld Westerveld
Coördinaten 52° 46′ NB, 6° 14′ OL
Algemeen
Inwoners (2011[1]) 3.230
Overig
Postcode 7971
Netnummer 0521
Belangrijke verkeersaders N353 N371 A32
Detailkaart
Locatie in de gemeente Westerveld
Locatie in de gemeente Westerveld
Foto's
Kerk van Havelte
Kerk van Havelte
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Het grootste hunebed van Havelte de D53

Havelte (Drents: Haovelte) is een brinkdorp[2] in het zuidwesten van de provincie Drenthe in Nederland. Het is de grootste plaats van de gemeente Westerveld.

Havelte was tot 1 januari 1998 een zelfstandige gemeente. In 2010 telde het dorp 3185 inwoners.[1] Havelte heeft drie brinken. De bekendste is die in het centrum van het dorp. Daarnaast zijn er nog de Oosterbrink en de Westerbrink, en een dorpsplein.

Geschiedenis[bewerken]

In het najaar van 1942 besloten de Duitse bezetters ten noorden van 't 'oude' Darp een nieuw militair vliegveld met bijbehorende installaties en gebouwen uit de grond te stampen (een zogeheten Fliegerhorst); vliegveld Havelte. Het was bedoeld om vliegveld Schiphol te ontlasten en tevens zou er elk type vliegtuig moeten kunnen landen.

De bouw geschiedde door verplicht tewerkgestelden, en de aanvoer van nieuw bouwmateriaal vond plaats via de Drentse Hoofdvaart. Verdere vervoer werd uitgevoerd door lokale boeren die tegen betaling verplicht waren met hun paard en wagen beschikbaar te zijn.

Het vliegveld heeft, in tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, wel degelijk dienst gedaan. Er waren onder andere Duitse nachtjagers gestationeerd. De geallieerden waren door Drents spionagewerk van onder anderen Jan Poortman goed op de hoogte van de vorderingen. Het vliegveld werd gebombardeerd op 16 en 17 september 1944, om 23.30 uur 's nachts, door vijftig Britse Lancaster-bommenwerpers, en op 24 maart 1945, om 9.00 uur in de ochtend, door 114 Amerikaanse Boeing B-17 bommenwerpers. In het huidige natuurgebied Havelter startbaan en tevens militair oefenterrein, met de Johannes Postkazerne nabij gelegen, zijn nog steeds bomkraters en andere sporen terug te vinden. Geschat wordt dat er 5.300 bommen op het vliegveld werden afgeworpen. In totaal vielen op 14 mei 1940 zes keer zoveel bommen (570 ton) op Havelte dan op Rotterdam (97 ton).

Ligging[bewerken]

Havelte ligt langs de Drentse Hoofdvaart dicht bij Wapserveen, Uffelte, Ruinen, Ruinerwold en Darp. Dichtstbijzijnde grote plaatsen zijn Meppel, Steenwijk en Hoogeveen.

   Omliggende plaatsen   
 Steenwijk   Wapserveen   Uffelte 
 Darp  Brosen windrose nl.svg  Ruinen 
 Meppel   Ruinerwold   Hoogeveen 

Evenementen[bewerken]

Bezienswaardigheden[bewerken]

Monumenten[bewerken]

Verschillende delen van Havelte zijn een beschermd dorpsgezicht: Havelte-Dorp, richting Eursinge, kerkomgeving en Van Helomaweg. Zie ook

Economie[bewerken]

Havelte heeft verschillende winkels vooral in het midden van het dorp en een vestiging van het postkantoor. Er zijn diverse horecagelegenheden. Er is een recreatiepark dicht bij het centrum.

Op het Piet Soerplein wordt op woensdagochtend de weekmarkt gehouden. De koopavond is op vrijdagavond.

Natuur[bewerken]

Voorzieningen[bewerken]

Er zijn een basisschool, bibliotheek, dorpshuis, ouderenwoonvoorziening, openluchtzwembad, het openluchttheater en een 18-holes golfbaan. In Havelte zijn diverse horecagelegenheden, winkels, campings en een bungalowpark. Het gemeentehuis bevindt zich sinds 2009 in Diever.

Sportverenigingen[bewerken]

Havelte kent ca. twintig sportverenigingen. Bekend zijn de voetbalvereniging VV Havelte, Golfclub Havelte en tennisvereniging HTC.

Verkeer en vervoer[bewerken]

Het dorp ligt aan de provinciale wegen N353, N371 en dicht bij Rijksweg A32.

Openbaar vervoer[bewerken]

Er is per bus openbaar vervoer vanuit Meppel van Qbuzz.

  • Lijn 20: Meppel-Havelte-Diever/Dwingeloo-Assen.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]