Wilhelminaoord

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wilhelminaoord
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wilhelminaoord (Drenthe)
Wilhelminaoord
Situering
Provincie Vlag Drenthe Drenthe
Gemeente Vlag Westerveld Westerveld
Coördinaten 52° 51′ NB, 6° 10′ OL
Algemeen
Inwoners ca. 800
Overig
Belangrijke verkeersaders N353
Detailkaart
Locatie in de gemeente Westerveld
Locatie in de gemeente Westerveld
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Wilhelminaoord is een koloniedorp in de gemeente Westerveld, in de Nederlandse provincie Drenthe.

Het dorp heeft ongeveer 800 inwoners, waarvan een groot deel afstamt van de vroegere kolonisten. Het ligt ten Noordoosten van Steenwijk en vlak tegen de Friese grens tussen Noordwolde-Zuid en Frederiksoord.

Geschiedenis[bewerken]

Wilhelminaoord is gesticht door de Maatschappij van Weldadigheid die in 1818 startte met de ontginning van terreinen in Zuidwest-Drenthe en het aangrenzende Friesland en Overijssel. De maatschappij bood een eenvoudige woning, een klein lapje grond voor de kansarme bevolking uit grotere steden. Wilhelminaoord werd een dorp voor de kolonisten, net als Frederiksoord en Willemsoord. Vlak over de Drents-Friese grens treft men het Friese rotandorp Noordwolde aan.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Wilhelminaoord bestaat voor een deel nog uit de oorspronkelijke kolonistenwoningen. Aan de rand van het dorp staat een Nederlands-hervormde kerk, een in 1851 gebouwde waterstaatskerk. Verdere bezienswaardigheden in het dorp zijn de authentieke koloniehuizen en een prehistorisch centrum dat onderdeel maakt van de Haagsche School- en kindertuinen.

Monumenten[bewerken]

Een deel van Wilhelminaoord is samen met Frederiksoord een beschermd dorpsgezicht. Verder zijn er in het dorp een aantal rijksmonumenten.

Sport[bewerken]

De plaatselijke voetbalvereniging Old Forward, opgericht op 25 mei 1898, is op Achilles 1894 na de oudste nog bestaande voetbalvereniging in de provincie Drenthe.