Griekse landschildpad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Griekse landschildpad
IUCN-status: Gevoelig[1] (2004)
Testudo hermanni hermanni Mallorca 02.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Orde: Testudines (Schildpadden)
Onderorde: Cryptodira (Halsbergers)
Familie: Testudinidae (Landschildpadden)
Geslacht: Testudo
Soort
Testudo hermanni
Gmelin, 1789
Afbeeldingen Griekse landschildpad op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Griekse landschildpad op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De Griekse landschildpad[2] (Testudo hermanni) is een schildpad uit de familie landschildpadden (Testudinidae). De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Johann Friedrich Gmelin in 1789. Later werd de wetenschappelijke naam Testudo graeca bettai gebruikt. De soortnaam hermanni is een eerbetoon aan de Franse natuuronderzoeker Jean Hermann (1738-1800).

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

De totale lichaamslengte bedraagt ongeveer 30 centimeter. De schildlengte is ongeveer 15 tot 20 centimeter, het schild is erg rond en alleen aan de voorkant iets opstaand.[3] Twee schildplaten vormen het midden van de rug, met daaromheen acht grotere platen, de schildrand bestaat uit smallere platen. Iedere schildplaat is zwart met een gele vlek, die soms groter kan zijn dan het zwarte gedeelte, maar de basiskleur is meestal zwart; hoe ouder de dieren worden hoe meer de lichtere kleuren vervagen. Juvenielen hebben meestal ook gele vlekken op de kop, dit zijn overigens schubben. Een volwassen Griekse landschildpad kan twee tot drie kg wegen.

Leefwijze[bewerken]

Het voedsel bestaat uit bladeren, plantendelen en vruchten, maar ook wel mest, slakken en aas.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

De Griekse landschildpad komt voor in Italië, grote delen van de Balkan, Zuid-Frankrijk (in het gebergte les Maures boven St. Tropez), Spanje, Griekenland inclusief veruit de meeste eilanden, Sardinië en Corsica.[4] De habitat bestaat uit droge, open gebieden zoals savannen en halfwoestijnen, de schildpad neemt zo af en toe een bad.

Levenswijze[bewerken]

Omdat de soort niet veel eisen stelt aan de leefomgeving, en een alleseter is die zich relatief makkelijk voortplant, is de Griekse landschildpad populair in terraria, waardoor veel over de levenswijze bekend is. De mannetjes maken in de voortplantingstijd grommende en sissende geluiden tijdens de paring, net als veel andere landschildpadden. De vrouwtjes begraven de tot 12 eieren in flesvormige nestkamers.

Ondersoorten[bewerken]

Testudo hermanni werd oorspronkelijk onderverdeeld in de ondersoorten Testudo hermanni hermanni (de oostelijke variant) en Testudo hermanni robertmertensi (Frankrijk en Spanje). Na teruggrijpen naar het originele exemplaar dat in een museum werd bewaard bleek dat het daarbij om een vertegenwoordiger van de westelijke ondersoort ging, die dus als origineel de nieuwe naam Testudo hermanni krijgt. De andere ondersoort is Testudo hermanni boettgeri.

Afbeeldingen[bewerken]

Bronvermelding[bewerken]

Referenties
  1. (en) Griekse landschildpad op de IUCN Red List of Threatened Species.
  2. Bernhard Grzimek, Het Leven Der Dieren Deel VI: Reptielen, Kindler Verlag AG, 1971, Pagina 114 ISBN 90 274 8626 3.
  3. C.H. Ernst, R.G.M. Altenburg & R.W. Barbour. Turtles of the World
  4. Peter Uetz & Jakob Hallermann. The Reptile Database – Testudo hermanni
Bronnen
  • (en) Peter Uetz & Jakob Hallermann - The Reptile Database – Testudo hermanni - Website Geconsulteerd 26 juni 2015
  • (en) - Peter Paul van Dijk, John B. Iverson, Anders G. J. Rhodin, H. Bradley Shaffer & Roger Bour - Turtles of the World, 7th Edition: Annotated Checklist of Taxonomy, Synonymy, Distribution with Maps, and Conservation Status - ISSN 10887105 (2014) - Website
  • (en) C.H. Ernst, R.G.M. Altenburg & R.W. Barbour - Turtles of the World - Website