Dierenwinkel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dierenwinkel in Hatert, Nijmegen.

Een dierenwinkel of dierenspeciaalzaak is een onderneming die soms verschillende kleine soorten huisdieren (gezelschapsdieren) verkoopt, en daarnaast voeder ("dierenvoer") en een veelal grote variëteit aan toebehoren zoals kooien, diergeneesmiddelen, halsbanden of speeltjes.

Sommige dierenwinkels hebben zich gespecialiseerd in voeding, andere weer in bepaalde diersoorten. Een aantal dierenwinkels zijn aangesloten bij een franchising-organisatie. Deze winkels zijn meestal niet vrij in de keuze van hun assortiment. Veel dierenwinkels verkopen ook "levende have". Er zijn echter ook steeds meer dierenwinkels die dit niet doen, omdat het moeilijk is de dieren in de winkel voldoende verzorging en aandacht te geven. Ook worden niet alle dieren verkocht en met name de winkels die niet aangesloten zijn bij een organisatie hebben moeite met het "afvoeren" van de onverkochte diertjes.

Dieren die vaak te vinden zijn bij een dierenwinkel zijn onder andere vissen voor in aquariums (bijvoorbeeld goudvissen), kleine vogels zoals parkieten, kanaries e.d., kleine zoogdieren (bijvoorbeeld hamsters, muizen, tamme ratten of cavia's) en kleine reptielen zoals hagedissen en enkele soorten slangen. Onverkochte dieren worden doorgaans gebruikt als voer voor deze laatsten.

Andere dieren[bewerken]

Honden en katten[bewerken]

Hoewel het in enkele gevallen nog voorkomt, is het niet gebruikelijk dat men in een dierenwinkel terechtkan voor de aanschaf van ik honden of katten. In veel Europese landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, is de verkoop van die dieren in dierenwinkels dan ook bij wet verboden. In België is de verkoop in dierenwinkels verboden vanaf 2009. In Nederland worden nog steeds op grote schaal allerlei exoten naast inheemse diersoorten in dierenwinkels verkocht. Omdat dit niet in alle dierenwinkels even verantwoord gedaan wordt, bestaat er sinds 2007 het burgerinitiatief 'Dierenwinkelinspectie'.

Exotische diersoorten[bewerken]

Exotische diersoorten zoals papegaaien of grote slangen zijn niet bij alle reguliere dierenwinkels verkrijgbaar. Omdat het onderhouden van deze dieren vaak moeilijk en kostbaar is, vindt men dergelijke dieren vooral bij gespecialiseerde zaken. Ook met betrekking tot het houden en verhandelen van exotische dieren bestaat specifieke wetgeving, denk aan de CITES-wetgeving. Het bestaansrecht voor de dierenwinkels die zich hierin hebben gespecialiseerd, zal mogelijk ernstig worden aangetast wanneer de positieflijsten zullen worden ingevoerd. In de positieflijsten staan de diersoorten die nog mogen worden gehouden door particulieren.

Trivia[bewerken]

  • De Dierenwinkel was een vast onderdeel in de serie Jiskefet. Dit onderdeel speelde zich af in een zeer ouderwetse winkel, met achter de toonbank dozen met etiketten waarop bijvoorbeeld poes of vis stond.
  • Ook de Britse komediegroep Monty Python maakte twee afleveringen in een dierenwinkel. De bekendste is The dead parrot, waarbij een klant een dode papegaai terugbrengt. De verkoper gelooft echter niet dat het beest dood is. In de andere scène wil een klant een kat kopen, maar de verkoper staat erop dat de klant een hond aanschaft.
  • In het programma De Lama's is soms het onderdeel "De Dierenwinkel" te zien. Daarbij moet iemand in een dierenwinkel raden welk dier hij heeft gekocht en wat daar mis mee is door een gesprek te voeren met de eigenaar van de winkel.