Cavia's

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cavia's
Huiscavia (Cavia porcellus)
Huiscavia (Cavia porcellus)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Rodentia (Knaagdieren)
Familie:Caviidae (Cavia-achtigen)
Onderfamilie:Caviinae
Geslacht
Cavia
Pallas, 1766
Röntgenfoto van een cavia
Röntgenfoto van een cavia
Afbeeldingen Cavia's op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Cavia's op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Cavia's (Cavia) of Guinese biggetjes is een geslacht van kleine Zuid-Amerikaanse knaagdieren uit de familie Caviidae. Het zijn geen varkentjes en ze komen niet uit Guinea. Ze worden in bepaalde Zuid-Amerikaanse landen als voedseldier gefokt. In de meeste andere landen zijn ze tamelijk populaire, makkelijk te houden huisdieren.

Leefwijze[bewerken]

Cavia's eten groenvoer, fruit en zaden, maar voornamelijk gras en paardenbloemen. Een van de opvallendste kenmerken van cavia's die van belang zijn voor hun verzorging, is dat ze net als mensen en de meeste apen door een defect aan het gulonolactone oxidase-gen (GULO-gen) zelf geen vitamine C kunnen aanmaken en dat uit het voedsel moeten krijgen. Hierin wijken ze sterk af van de andere dieren, die hun vitamine C redelijk (bijvoorbeeld: katten en honden) tot zeer goed (onder andere: geiten en leeuwen) zelf kunnen maken uit hun bloedsuiker.

Soorten cavia's[bewerken]

De bekendste soort is de huiscavia (Cavia porcellus), die waarschijnlijk zo'n 3000 jaar geleden door de Inca's is gedomesticeerd. Waarschijnlijk zijn Cavia aperea, Cavia fulgida en Cavia tschudii de naaste verwanten van de huiscavia. Sommige onderzoekers vinden de verschillen tussen deze soorten zo gering dat ze ze onder één soort schikken. Het gezaghebbende Smithsonian Institution in Washington noemt op zijn officiële lijst van zoogdieren dan ook maar vijf soorten onder het geslacht Cavia.

Soorten[bewerken]

Het geslacht Cavia omvat zes soorten: