Reptielenzoo "SERPO"

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Reptielenzoo "SERPO"
Reptielenzoo "SERPO" in 2010.
Geopend 1981
Locatie Rijswijk (Zuid-Holland), Nederland
Diersoorten reptielen
Website

Reptielenzoo "SERPO" is een Nederlands centrum voor slangen, krokodillen en andere reptielen sinds 2011 gevestigd in Rijswijk (ZH). Het huisvest Nederlands grootste collectie (gif)slangen en krokodillen. Het zorgt voor educatie, opvang en nakweek van diverse herptologische levensvormen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Serpo werd in 1982 opgericht door de huidige directeur, Walter Getreuer, die ervaring had opgedaan als medeorganisator van de Italiaanse Atrox-expositie, die in Nederland in 1981 Rotterdam, Amsterdam en Groningen aandeed.[1] Hij verzorgde hierbij de public relations en gaf de tentoonstelling een educatiever aspect. Hieruit kwam voort, dat hij zelf een expositie wilde gaan opzetten, en deed dit onder de naam van Serpo.

Als reizende reptielententoonstelling werden veel plaatsen in Nederland bezocht met een educatief doel. In totaal stonden er 150 terraria, waar de meest uiteenlopende soorten reptielen werden getoond. In begin jaren 90 werd echter naar een vaste locatie gezocht die in 1993 gevonden werd in een leegstaand oud gebouw van de Rijksgebouwendienst aan de Hooigracht in Delft.[2] Medio april van dat jaar werd de permanente tentoonstelling onder de naam SERPO’s REPTIELENZOO geopend met een publiekstoegang vanaf het Stationsplein. Begin 2009 werd het centrum in Delft gesloten in verband met de aanleg van de Delftse spoortunnel, waarvoor de bebouwing moest wijken. Serpo trok in Delft jaarlijks ongeveer 32.500 bezoekers.[3]

Een tijdelijk onderkomen voor de dieren werd gevonden in een ruimte in de Binckhorst in Den Haag, echter zonder bezoekmogelijkheid.

In 2011 werd een nieuwe vestiging gevonden in een gebouw van een voormalige drukkerij in de Plaspoelpolder in Rijswijk. Deze permanente zoo, vanaf dan geheten ReptielenZoo SERPO, waar honderden slangen, krokodillen, varanen, hagedissen, schildpadden en vissen ruime huisvesting vonden, werd medio 2017 geopend. Hierbij werd op zo'n veertig- tot zestigduizend bezoekers per jaar gerekend.[4]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]