Europese wolf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Europese wolf
De Europese wolf
De Europese wolf
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Mammalia (Zoogdieren)
Orde: Carnivora (Roofdieren)
Familie: Canidae (Hondachtigen)
Geslacht: Canis
Soort: Canis lupus (Wolf)
Ondersoort
Canis lupus lupus
Linnaeus, 1758
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De Europese wolf of Euraziatische wolf (Canis lupus lupus) is een ondersoort van de wolf (Canis lupus). Deze ondersoort komt voor van Spanje, Duitsland en Scandinavië tot de Chinese steppen, en omvat ook enkele populaties die voorheen als aparte ondersoort werden beschouwd, als de Iberische wolf.

Oorspronkelijk leefde de Europese wolf in het grootste gedeelte van Eurazië. De zuidgrens van zijn verspreidingsgebied liep door de Zwarte Zee, de Kaukasus en de Himalaya. Tweehonderd jaar geleden, ten tijde van Napoleon, kwam deze ondersoort nog in Nederland voor. Tegenwoordig is de soort in een groot gedeelte van Europa en China uitgestorven. Hij komt in Europa nog voor in Scandinavië, de voormalige Sovjet-Unie, Polen, Tsjechië, Duitsland, de Karpaten, de Balkan, Spanje, Portugal, Frankrijk, Zwitserland en Italië. Buiten Europa leeft hij in Turkmenistan, Mongolië, China, Turkije, Syrië, Nepal en Bhutan.

De laatste jaren nemen de aantallen en ook het verspreidingsgebied weer toe. Tegenwoordig leven er bijvoorbeeld weer wolven in Duitsland, Zwitserland en Frankrijk. De totale populatie wordt geschat op zo'n honderdduizend dieren. Men verwacht dat hij zich in een aantal jaren weer richting Nederland zal verspreiden, hij zal dan waarschijnlijk voornamelijk in de oostelijke provincies te vinden zijn.

Na een afwezigheid van 110 jaar lijkt de wolf ook terug voor te komen in België: op 4 augustus 2011 maakte een onbemande camera in het Waalse Gedinne (provincie Namen) een opname van een dier dat door Europees wolvenexpert Eric Marboutin als wolf herkend werd. Het ging hier vermoedelijk om een jong dier uit Duitsland of Frankrijk dat de roedel heeft verlaten en op zoek is naar een territorium[1].

Op vrijdag 5 juli 2013 is bij Luttelgeest een dode wolf gevonden. Na autopsie door het Biodiversiteitscentrum Naturalis in Leiden is voor 98 procent vast komen te staan dat het dier daadwerkelijk een wolf is. Daar bleek dat de opbouw van het gebit, de structuur van de vacht en de bouw van de poten van het beest typisch voor een wolf zijn. Zowel Naturalis als het Duitse Senckenberg Instituut doet DNA-onderzoek om onomstotelijk vast te stellen dat na 150 jaar de eerste wolf weer in Nederland is opgedoken. De wolf bleek twee kogelgaten in zijn lichaam te hebben en de maag van de wolf bevonden zich resten van een bever die alleen maar uit Polen kunnen komen. De conclusie is dat de wolf vermoedelijk in Polen is doodgeschoten en daarna naar Nederland is gebracht.[2]

Op 7 maart 2015 is een wolf gefotografeerd nabij het Drentse Sleen. Dit was de eerste keer sinds 1897 dat er met zekerheid een wolf gezien is op Nederlandse bodem. Het was waarschijnlijk een jong mannetje op zoek naar een nieuw territorium. In de dagen voor 7 maart was een wolf gezien en gefilmd bij het Duitse Meppen. Waarschijnlijk ging het om hetzelfde dier.[3]

.