Iberische wolf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Iberische wolf
IUCN-status: Gevoelig
Canis lupus signatus (Kerkrade Zoo) 43.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Carnivora (Roofdieren)
Familie:Canidae (Hondachtigen)
Geslacht:Canis
Soort:Canis lupus (Wolf)
Ondersoort
Canis lupus signatus
Afbeeldingen Iberische wolf op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Iberische wolf op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De Iberische wolf (Canis lupus signatus) is een kleine ondersoort van de wolf, die alleen in Spanje en Portugal voorkomt.

Beschrijving[bewerken]

Deze ondersoort heeft een iets rossiger vacht dan de grijze wolf. Qua formaat zijn ze iets kleiner dan ondersoorten uit noordelijker gebieden in Europa. De vacht is in de winter voorzien van een grauwe dekvacht en in de zomer verliest de wolf veel van zijn haren en heeft dan een enigszins "shabby" uiterlijk. De poten zijn breed aan de onderkant zodat het dier in rotsachtige streken een goede grip op de ondergrond heeft.

Leefwijze en voeding[bewerken]

Iberische wolven leven in paren of kleine familiegroepen en maken jacht op jonge reeën, konijnen, egels, ratten, hagedissen, vogels en insecten. Ook eten ze eieren en vruchten zoals bessen. Een groep bestaat meestal uit een mannetje en een vrouwtje, voor langere tijd vergezeld door hun eigen opgroeiende nageslacht. Meestal verlaten de jongen na de puberteit de groep en vinden een eigen partner. Het komt zelden voor dat de ondersoort jaagt of leeft in grotere groepen.

Leefgebied en status[bewerken]

Het oorspronkelijke leefgebied betrof het hele Iberisch schiereiland maar momenteel komt de wolf nog voor in enkele gebieden in het noorden van Spanje en Portugal. Naar schatting is de wolvenpopulatie zo'n 2000 waarvan 300 in Portugal. De ondersoort neemt nog steeds af door verdwijnen van een geschikt leefgebied en door het oprukken van de mens. Er zijn regionale organisaties die door middel van voorlichting en opvang van gewonde dieren en terugplaatsing en educatie over de aard van de wolf aan omwonenden hieraan proberen een halt toe te roepen.

De Iberische wolf is daarom volgens de IUCN nog steeds gevoelig voor uitsterven en sommige populaties, zoals die in de Sierra Morena zijn zelfs ernstig bedreigd.[1]

Dierentuinen[bewerken]

Iberische wolven worden gehouden en gefokt in verschillende dierentuinen. Zo zijn zij onder meer te zien in de Parque Zoológico y Jardín Botánico Alberto Durán in Jerez de la Frontera en in de dierentuin van Lissabon, de Jardim Zoológico de Lisboa in Portugal.