Menagerie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een menagerie is een historische manier om wilde en exotische dieren in gevangenschap te houden. Het is de voorloper van de moderne dierentuin. Het begrip is vooral in het Frankrijk van de zeventiende eeuw gebruikt. Aanvankelijk verwees het naar het huishouden, maar later kreeg het begrip menagerie voornamelijk de betekenis van een aristocratische of koninklijke dierenverzameling. De Encyclopédie Méthodique (1782) definieert een menagerie als een "vestiging van luxe en curiositeit." Later kreeg het begrip menagerie ook betrekking op reizende dierenverzamelingen, die wilde dieren tentoonstelden op beurzen in Europa en het Amerikaanse continent.

Aristocratische menagerieën[bewerken]

De Tower of London in de vijftiende eeuw (British Library)

Menagerieën waren meestal verbonden aan een aristocratisch of koninklijk hof. Ze waren dan ook gevestigd in een tuin of een park van een paleis. De aristocratische menagerieën werden opgericht en beheerd door aristocraten, die zo hun macht en weelde wilden tonen, omdat levende en actieve wilde dieren zeldzaam waren, duur in het onderhoud en moeilijk te krijgen. Hun doel was niet wetenschappelijk of educatief, en deze menagerieën kunnen dan ook niet met dierentuinen vergeleken worden.

Middeleeuwen en Renaissance[bewerken]

In de middeleeuwen had een aantal vorsten in Europa al menagerieën aan hun hoven. De belangrijkste dierenverzameling in het middeleeuwse Engeland was de Tower of London, die door Hendrik III van Engeland in het leven was geroepen in 1235, toen hij een huwelijkscadeau ontving, bestaande uit drie leeuwen, van keizer Frederik II van het Heilige Roomse Rijk. In 1264 werd de menagerie verplaatst naar het bolwerk (the Bulwark), dat dan ook toepasselijk de naam Lion Tower verkreeg. Tijdens de regering van Elizabeth I werd de menagerie opengesteld voor publiek. Feitelijk was de Tower zes eeuwen lang de Engelse koninklijke menagerie.

Aan het eind van de vijftiende eeuw, tijdens de Renaissance, begonnen de Italiaanse aristocratie, rijke patriciërs en geestelijken exotische dieren te verzamelen bij hun landhuizen aan de randen van de steden. Aan het eind van de zestiende eeuw nam de rol van dieren in de tuinen van Italiaanse villa's toe, zoals onder meer te zien is in het park Villa Borghese in Rome.

De nalatenschap van Versailles[bewerken]

De menagerie van Versailles onder Lodewijk XIV

Tijdens de bouw van het Kasteel van Versailles in de zeventiende eeuw richtte ook koning Lodewijk XIV van Frankrijk een menagerie op in het park van het paleis. Het grootste deel hiervan werd gebouwd in 1664, toen de eerste dieren werden geïntroduceerd. Het interieur was echter pas klaar tussen 1668 en 1670. De menagerie, aan de zuidwestkant van het park, was het eerste grote project van Lodewijk XIV in Versailles, en een van de vele plezierhuizen die rondom het paleis werden gebouwd. Het was de eerste menagerie die in de barok-stijl was gebouwd. Het meest in het oog springende element hiervan was een cirkelmatige opzet, met een paviljoen in het midden. Hieromheen liep een wandelpad, en buiten de paden waren de omheiningen en kooien. Elk omheind gebied had een huis of een stal voor de dieren aan één zijde. De overige drie zijden bestonden uit muren.

Vele koningen in Europa namen dit ontwerp over, vooral de Habsburgse monarchie. In 1752 liet keizer Frans I Stefan een barokke menagerie bouwen in het park van het Schönbrunn-paleis bij Wenen.

Het keizerspaviljoen in Tiergarten Schönbrunn

Ook de Nederlandse stadhouder Willem V had een menagerie bij het Kleine Loo. Deze werd beheerd door Aernout Vosmaer, die van de dieren gedetailleerde tekeningen liet maken en deze bundelde in het boek Regnum Animale. De meeste dieren waren geschenken van de zeevarende compagnieën en individuele zeevarenden. Zo arriveerde in 1776 de eerste chimpansee in Europa, hij stierf een half jaar later.[1] De olifanten Hans en Panky waren een geschenk van handelaren op Ceylon. Ze leefden nog op Het Loo toen de stadhouderlijke familie al in Engeland zat, en werden met de roerende bezittingen van de Oranjes door de Fransen geconfiskeerd. Die voerden hen op schuiten door de binnenwateren naar Parijs, waar ze hun laatste jaren sleten in de Jardin des Plantes.

In de negentiende eeuw werden de aristocratische menagerieën vervangen door de moderne dierentuinen, die de boel wetenschappelijk en educatief aanpakten. Vandaag de dag staat alleen in Schönbrunn nog een menagerie, maar die heeft zich in de loop van de twintigste eeuw ontwikkeld tot een dierentuin. Om die reden wordt de Tiergarten Schönbrunn ook wel de oudste dierentuin ter wereld genoemd.

Reizende menagerieën[bewerken]

Reizende menagerieën waren in Engeland ontstaan aan het begin van de achttiende eeuw. In tegenstelling tot aristocratische menagerieën werden de reizende dierenverzamelingen geleid door showmensen, die inspeelden op het verlangen naar sensatie onder de gewone man. De grootste reizende menagerie was die van George Wombwell. De eerste vermelding van een sterfgeval op een reizende menagerie was de dood van Hannah Twynnoy, die op 23 oktober 1703 in Malmesbury door een tijger werd gegrepen. Ook in Noord-Amerika werden reizende menagerieën populair in deze periode.

Het eerste exotische dier dat in de Verenigde Staten werd tentoongesteld was een leeuw (Boston, 1710). Een laar later werd in dezelfde stad een kameel getoond. Een zeeman kwam in augustus 1717 aan in Philadelphia met een leeuw, die hij acht jaar lang tentoonstelde in de omgeving. De eerste olifant werd in 1796 ingevoerd vanuit India door een scheepskapitein. Het werd eerst in New York City vertoond, en reisde van daaruit de hele oostkust van de VS af. De New York Menagerie van James and William Howes maakte een tournee door Engeland met een olifant, een neushoorn, een kameel, twee tijgers, een ijsbeer en meerdere papegaaien en apen.

De economische recessie van de jaren 1840 hadden een vermindering in de reizende menagerieën tot gevolg. Het fenomeen kwam helemaal ten einde met het uitbreken van de Amerikaanse Burgeroorlog. Na de burgeroorlog was er nog maar één substantiële reizende menagerie over: de menagerie van Van Amburgh, die nog veertig jaar door de VS zou trekken. Anders dan hun Europese collega's waren de Amerikaanse menagerieën en circussen samengevoegd tot één reizende show.

Literatuur[bewerken]

Externe links[bewerken]