Goodfellowboomkangoeroe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Goodfellowboomkangoeroe
IUCN-status: Bedreigd[1] (2016)
Goodfellowboomkangoeroe
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Diprotodontia (Klimbuideldieren)
Familie:Macropodidae (Kangoeroes)
Geslacht:Dendrolagus (Boomkangoeroes)
Soort
Dendrolagus goodfellowi
Thomas, 1908
Leefgebied
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Goodfellowboomkangoeroe op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De Goodfellowboomkangoeroe (Dendrolagus goodfellowi) is een kangoeroe uit het geslacht der boomkangoeroes.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De bovenkant van het lichaam van deze kleine boomkangoeroe is donkerbruin, met twee goudkleurige strepen, de onderkant lichtbruin. De lange staart is goudbruin. De kop-romplengte bedraagt 560 tot 635 mm, de staartlengte 585 tot 760 mm, de achtervoetlengte 105 tot 125 mm, de oorlengte 54 tot 66 mm en het gewicht 6,7 tot 9,1 kg (het is mogelijk dat deze maten deels op exemplaren van D. stellarum gebaseerd zijn).

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

In de meest dichtbevolkte delen van Papoea-Nieuw-Guinea is deze soort 's nachts actief, maar in gevangenschap en in meer afgelegen gebieden vooral overdag en in de schemering. Deze soort eet onder andere fruit en bladeren, maar in gevangenschap eet het dier zelfs kippen. De Goodfellowboomkangoeroe leeft vaak in paartjes.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Deze soort komt voor in het Papoea-Nieuw-Guineese deel van de Centrale Cordillera van Nieuw-Guinea. D. stellarum, een soort uit de noordelijke bergen van Nieuw-Guinea, wordt vaak als een ondersoort van deze soort gezien. De Goodfellowboomkangoeroe is ook wel samen met de Matschieboomkangoeroe en D. spadix als één soort gezien. Bij Wau in oostelijk Papoea-Nieuw-Guinea ligt de grens tussen de twee ondersoorten buergersi Matschie, 1912, die westelijk tot Mount Bubiari voorkomt, en goodfellowi (sensu stricto), die oostelijk tot in het uiterste zuidoosten van Nieuw-Guinea voorkomt.