Bennettboomkangoeroe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bennettboomkangoeroe
IUCN-status: Gevoelig[1] (2019)
Bennett's Tree-kangaroo.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Diprotodontia (Klimbuideldieren)
Familie:Macropodidae (Kangoeroes)
Geslacht:Dendrolagus (Boomkangoeroes)
Soort
Dendrolagus bennettianus
de Vis, 1887
Afbeeldingen Bennettboomkangoeroe op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Bennettboomkangoeroe op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De Bennettboomkangoeroe (Dendrolagus bennettianus) is een klimbuideldier uit het geslacht der boomkangoeroes (Dendrolagus).

Kenmerken[bewerken]

Het lichaam is grotendeels grijsbruin, maar de schouders, de nek en de bovenkant van het hoofd zijn oranje, de kop is grijs en de voeten en handen zijn zwart. De lange staart is aan de bovenkant bij de wortel zwart, dan lichtgrijs en op het laatste derde deel weer zwart; de onderkant is geheel zwart. De kop-romplengte bedraagt 700 tot 750 mm, de staartlengte 730 tot 830 mm en het gewicht 8000 tot 13500 g.

Leefwijze[bewerken]

Deze kangoeroe klimt in bomen, hij is tenslotte een boomkangoeroe, maar ook op de grond is hij beweeglijk; hij springt net als andere kangoeroes. Het dier is 's nachts actief en eet bladeren en wat fruit.

Voortplanting[bewerken]

Vrouwtjes krijgen elke twee jaar een jong, meestal iets voor het begin van het natte seizoen.

Verspreiding[bewerken]

Deze soort komt voor in de bossen van Noordoost-Queensland tussen de rivier Daintree, Mount Amos en het Mount Windsor Tableland, een gebied van 75 bij 50 km. Deze soort werd vroeger als een ondersoort van de Nieuw-Guinese Doriaboomkangoeroe (D. dorianus) gezien, maar is in feite niet nauw verwant aan andere boomkangoeroes; samen met de andere Australische soort, de Lumholtzboomkangoeroe (D. lumholtzi), en de Nieuw-Guinese grijze boomkangoeroe (D. inustus) vormt hij een primitieve groep binnen het geslacht.