Chinese kraanvogel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Chinese kraanvogel
IUCN-status: Bedreigd[1] (2013)
Chinese kraanvogel in de Aqua Zoo Friesland
Chinese kraanvogel in de Aqua Zoo Friesland
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Gruiformes (Kraanvogelachtigen)
Familie: Gruidae (Kraanvogels)
Geslacht: Grus
Soort
Grus japonensis
(Müller, 1776)
Afbeeldingen Chinese kraanvogel op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Chinese kraanvogel op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De Chinese kraanvogel (Grus japonensis) is een vogel uit de familie van de kraanvogels (Gruidae), die voorkomt in Oost-Azië. Het is een van de grootste en zeldzaamste kraanvogelsoorten.

Kenmerken[bewerken]

De Chinese kraanvogel is een grote witte vogel met een hoogte van circa 150 cm en een massa van ongeveer 7,5 kg. De kop en de nek zijn zwart, met uitzondering van een rode plek bovenop de kop en een witte band die beide ogen via de achterkant verbindt. De vleugels zijn gedeeltelijk zwart.

Verspreiding[bewerken]

De Chinese kraanvogel broedt in Zuidoost-Rusland en Noordoost-China en op het oostelijke deel van het Japanse eiland Hokkaido. De vogels uit Rusland en China overwinteren in de delta van de Gele Rivier, de kust van Jiangsu en de gedemilitariseerde zone tussen de beide Korea's. De populatie op Hokkaido migreert niet. De totale populatie wordt geschat op slechts 1.700 volwassen exemplaren.

Gedrag[bewerken]

Van alle soorten in zijn familie is de Chinese kraanvogel het best aangepast aan leven in het water. Hij broedt bij voorkeur in moerassen met diep water, ver weg van menselijk invloed. Tijdens het overwinteren verblijft de vogel in draslanden en landbouwgebieden. Hij is omnivoor en voedt zich voornamelijk met amfibieën en andere kleine waterdieren en waterplanten.

Voortplanting[bewerken]

De vogel bouwt zijn nest van riet en gras op natte grond of in ondiep water. Het legsel bestaat gewoonlijk uit twee eieren, die door beide ouders in 29 tot 34 dagen uitgebroed worden. Na zo'n 95 dagen vliegen de jongen uit.

Symboliek[bewerken]

In Japan wordt de kraanvogel als gelukbrengend beschouwd, als symbool van een lang leven en afgebeeld met andere symbolen van een lang leven als pijnboom, bamboe en schildpad. In het feodale Japan werd de kraanvogel beschermd door de heersende macht en gevoerd door de boeren. Toen het feodale systeem werd afgezworen in het Meiji-tijdperk in de 19e eeuw werd de bescherming van de kraanvogels stopgezet, wat hen bijna aan de grens van de uitroeiing bracht. Japan noemde een van haar eilanden Tsuru (Kraanvogel). Als iemand, volgens de traditie, 1000 origami-kraanvogels vouwt zal zijn wens tot gezondheid in vervulling gaan. Sinds de dood van Sadako Sasaki, slachtoffer van de atoombom op Hiroshima geldt dit ook voor een wens tot vrede.

Afbeeldingen[bewerken]