Grote agaatslak

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Grote agaatslak
Grote agaatslak
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Onderrijk:Metazoa
Stam:Mollusca (Weekdieren)
Klasse:Gastropoda (Slakken of buikpotigen)
Familie:Achatinidae
Geslacht:Achatina (Agaatslakken)
Soort
Achatina fulica
(Férussac, 1821)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Grote agaatslak op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Grote agaatslak op een hand

De grote agaatslak (Achatina fulica) is een slakkensoort uit het geslacht Agaatslakken. Het van origine Afrikaanse dier is een van de grootste landslakken ter wereld en behoort derhalve tot de Afrikaanse reuzenslakken.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Het uitgestrekte lichaam van dit dier kan tot 30 centimeter lang worden. Het gewicht groeit uit tot tussen 598 tot 704 gram.[1] De schelp heeft in volgroeide staat 7 tot 9 windingen, in uitzonderlijke gevallen 10, en wordt maximaal 20 centimeter lang en 12 centimeter in diameter. De dieren worden meestal 4 tot 6 jaar oud, in uitzonderlijke gevallen kunnen ze wel 9 jaar oud worden.[2]

Voortplanting[bewerken | brontekst bewerken]

De Achatina fulica is hermafrodiet, hetgeen wil zeggen dat zij zowel mannetje als vrouwtje zijn. Om zich voort planten heeft de agaatslak niet per se een partner nodig. Zij zijn in staat zichzelf te bevruchten, maar dit komt heel sporadisch voor. Ook zijn de slakken in staat om sperma op te slaan voor later.

Leefgebied en verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

De grote agaatslak komt voor in regenwouden van Midden en Oost-Afrika.[3] Ze zijn ook ingevoerd in Azië en Florida. De agaatslak is erg tolerant ten aanzien van afwijkende klimaatomstandigheden. Als gevolg hiervan is hij voor de boeren in enkele gebieden, zoals Florida, een plaag geworden.[4]

De grote agaatslak als huisdier[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn behoeften, gedrag, en andere eigenschappen maken van de grote agaatslak een relatief populair en eenvoudig te houden huisdier en/of dier om te kweken.

De meeste Achatina fulica die in gevangenschap worden gehouden, worden tussen de 7 en 9 cm groot (gemeten aan de schelp). Dit komt vanwege het doorkweken van de soort met ongezonde slakken uit het nest, of inteelt. Aangeraden wordt dan ook niet te kweken met slakken kleiner dan 12 cm om de soort weer gezond te krijgen.

Omdat er geen twee slakken nodig zijn om eitjes te krijgen, moet hierop altijd gecontroleerd worden als ze in gevangenschap worden gehouden.