Grote agaatslak

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Grote agaatslak
Grote agaatslak
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Onderrijk:Metazoa
Stam:Mollusca (Weekdieren)
Klasse:Gastropoda (Slakken of buikpotigen)
Familie:Achatinidae
Geslacht:Achatina (Agaatslakken)
Soort
Achatina fulica
(Férussac, 1821)
Afbeeldingen Grote agaatslak op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Grote agaatslak op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Grote agaatslak op een hand

De grote agaatslak (Achatina fulica) is een slakkensoort uit het geslacht Agaatslakken.

Beschrijving[bewerken]

Het uitgestrekte lichaam van dit dier kan tot 30 centimeter lang worden. Het gewicht groeit uit tot tussen 598 tot 704 gram.[1] De schelp heeft in volgroeide staat 7 tot 9 windingen, in uitzonderlijke gevallen 10, en wordt maximaal 20 centimeter lang en 12 centimeter in diameter. De dieren worden meestal 3 tot 5 jaar oud, in uitzonderlijke gevallen kunnen ze wel 9 jaar oud worden.[2]

Met zijn voet beweegt hij zich voort door middel van spiersamentrekkingen. Aan de voorkant van de voet bevindt zich een klier, die slijm produceert, waar het dier overheen kan glijden. Ook worden met de voet trillingen opgevangen, waarmee het gelijk als een soort oor dienst doet.

Leefwijze[bewerken]

Agaatslakken zijn planteneters. Het is bekend dat agaatslakken meer dan 500 plantensoorten eten. In gevangenschap bestaat hun voedsel uit groente en fruit, zoals appel, andijvie en wortel.

Voortplanting[bewerken]

Slakken zijn hermafrodiet, hetgeen wil zeggen dat zij zowel mannetje als vrouwtje zijn. Om zich voort te kunnen planten heeft de slak een andere slak nodig. De geslachtsorganen bevinden zich in de kop. Na een tijd legt een slak 50 tot soms wel 600 eieren, die meestal allemaal uitkomen.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

De soort komt voor in Oost-Afrika, waar ze op de bodem van het oerwoud leven. Ze zijn ook ingevoerd in Azië en Florida. Voor de boeren is hij een plaag geworden.