Europasaurus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Europasaurus
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
De schedel
De schedel
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Superorde: Dinosauria (Dinosauriërs)
Orde: Saurischia
Onderorde: Sauropodomorpha
Geslacht
Europasaurus
Mateus et al., 2006
Typesoort
Europasaurus holgeri
Afbeeldingen Europasaurus op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Europasaurus is een geslacht van sauropode dinosauriërs behorend tot de groep van de Macronaria dat tijdens het Late Jura leefde in het huidige Duitsland.

Naamgeving[bewerken]

De typesoort Europasaurus holgeri is in 2006 benoemd door Octávio Mateus en beschreven door Martin Sander. De soortaanduiding eert de ontdekker uit 1998, de amateurpaleontoloog Holger Luedtke. De geslachtsnaam betekent "reptiel uit Europa".

Vondsten en kenmerken[bewerken]

Van Europasaurus zijn elf individuen gevonden in een steengroeve aan de noordrand van het Harz-gebergte. Het eerste exemplaar kreeg de bijnaam "Hanna". Het holotype heeft het inventarisnummer DFMMh/FV 291.Ongeveer driekwart van het skelet is bekend, waaronder de schedel; dit is de enige bekende sauropodeschedel uit Europa. Het opmerkelijkste kenmerk van Europasaurus is de geringe lengte: het grootste individu was 6,2 meter lang maar gezien de histologie (in casu de botontwikkeling) al volgroeid. Het kleinste individu was een juveniel exemplaar van 1,7 meter. Met een rughoogte van zo'n anderhalve meter en een gewicht van een halve ton is Europasaurus een ware dwerg onder de sauropoden en de tot nu toe kleinste bekende soort van deze groep. Deze eigenschap is verklaard als een geval van dwergvorming: het gebied rond Oker in Nedersaksen waar de fossielen zijn aangetroffen, maakte in de Late Jura deel uit van een eiland. Door de beperkte oppervlakte daarvan zou er een sterke selectiedruk zijn geweest tot verkleining. Een probleem bij deze hypothese is het feit dat niet bewezen kan worden dat het eiland héél klein was: een afmeting tot 200.000 km² is mogelijk. De geslachtsnaam verwijst hier secundair naar: Europa werd door Zeus naar Kreta vervoerd, een eiland dat bekend is vanwege dwergvorming van prehistorische olifanten.

Fylogenie[bewerken]

Europasaurus bevond zich volgens de kladistische analyse van de beschrijving basaal in de Macronaria, net iets nauwer verwant aan Brachiosaurus dan aan Camarasaurus.