Kentrosaurus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kentrosaurus
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Geraamte van Kentrosaurus.
Geraamte van Kentrosaurus.
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Infraklasse: Archosauromorpha
Superorde: Dinosauria (Dinsoauriërs)
Orde: Ornithischia
Onderorde: Thyreophora
Infraorde: Stegosauria
Familie: Stegosauridae
Geslacht
Kentrosaurus
Hennig, 1915
Typesoort
Kentrosaurus aethiopicus
Afbeeldingen Kentrosaurus op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Kentrosaurus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Reptielen

Kentrosaurus was een geslacht van ornithischische dinosauriërs behorend tot de groep van de Stegosauria dat tijdens het Late Jura, zo'n 155 miljoen jaar geleden, leefde in Afrika. De typesoort is Kentrosaurus aethiopicus.

Hij had een lengte van vijf meter. In tegenstelling tot Stegosaurus had hij maar tot aan het midden van zijn rug een zevental paar platen; deze waren smal en klein. Daarachter kwamen vijf paar scherpe stekels, uitmondend in een paar "thagomizer" stekels aan het eind van de staart. Dit wordt wel gezien als een aanwijzing dat in ieder geval de oorspronkelijke functie van de ruguitsteeksels bij de stegosauriërs een verdedigende was.

Fossielen van Kentrosaurus werden gevonden tijdens de Duitse expeditie naar de Tendaguru-vindplaats in het toenmalige Duits-Oost-Afrika, het huidige Tanzania. Een opgesteld skelet in Berlijn is door een bombardement verloren gegaan. De soort werd in 1915 beschreven door Hennig. Kentrosaurus betekent "stekelig reptiel"; de soortaanduiding verwijst naar de Afrikaanse afkomst: met Aethiopia werd in het Klassieke Grieks heel Afrika aangeduid. Het lectotype is MB. R.4800.1-37.