Farshad Bashir

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Farshad Bashir
Farshad Bashir1.jpg
Algemene informatie
Volledige naam Farshad Bashir
Geboren 14 januari 1988
Functie Lid Tweede Kamer
Partij SP
Titulatuur BSc
Politieke functies
2006-2008 Lid gemeenteraad Leeuwarden
2008-heden Lid Tweede Kamer
Parlement & Politiek - biografie
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Farshad Bashir (Kabul, 14 januari 1988) is een Nederlands politicus van Afghaanse afkomst. Namens de Socialistische Partij is hij sinds 15 januari 2008 lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Daarvoor was hij van maart 2006 tot en met januari 2008 lid van de gemeenteraad van Leeuwarden. Met de leeftijd van twintig jaar en één dag op de dag van beëdiging is hij het jongste Tweede Kamerlid ooit.

Levensloop[bewerken]

Farshad Bashir groeide aanvankelijk op in Kabul. In 1997, nadat de Taliban in Afghanistan de macht had overgenomen, vluchtten zijn ouders met hem en zijn twee broers via de stad Herat naar Tadzjikistan. Vader Bashir vertrok vervolgens met zijn zonen als asielzoekers naar Nederland, de moeder van Bashir volgde een jaar later. Het gezin werd als vluchteling erkend en kwam te wonen in het Friese Mantgum.[1] Na in Sneek een vwo-opleiding te hebben voltooid, ging Bashir in 2006 natuur- en wiskunde studeren aan de Rijksuniversiteit Groningen. Deze studies heeft hij tijdelijk stop gezet vanwege zijn zitting in de Tweede Kamer, hij studeert nu fiscaal recht aan de Universiteit Leiden.[2]

In 2002 werd hij lid van de SP. Hij was actief in de jongerenorganisatie ROOD en werd bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 gekozen in de gemeenteraad van Leeuwarden. Voor zijn partij was hij woordvoerder voor welzijns- en onderwijsaangelegenheden.[3] Ook was hij actief binnen het platform Keer het Tij[4]. In 2007 maakte Bashir deel uit van de anti-kapitalistische en anti-racistische linkse politieke beweging Doorbraak[5].

Bashir stond bij de Tweede Kamerverkiezingen 2006 kandidaat voor de SP in de kieskringen Groningen, Leeuwarden en Assen. Op 15 januari 2008 werd hij beëdigd als lid van de Tweede Kamer, nadat Rosita van Gijlswijk terugtrad om penningmeester van de SP te worden. Behalve het jongste Tweede Kamerlid ooit, is Bashir tevens de eerste Nederlandse parlementariër van Afghaanse afkomst.[6] Voor 2010 is Bashir met 1.303 stemmen herkozen als Kamerlid.

Farshad Bashir voelt zich betrokken bij Afghanistan: "Ik hoop dat ik over tien jaar kan zeggen, dat het land dan voldoende vooruit is gegaan. Maar teruggaan doe ik niet. Daar is voor mij geen toekomst."[7] Hij is tegen de aanwezigheid van buitenlandse troepen in zijn geboorteland en is voorstander van onderhandelingen met de Taliban.[1]

Bashir is lid van de op 16 april 2013 ingestelde Parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties, die onderzoek doet naar de opzet en het functioneren van het stelsel van woningcorporaties.

Noten[bewerken]

  1. a b 'Ik zie mezelf als internationalist', Metro, 3 januari 2008
  2. Over Farshad Bashir
  3. Leeuwarder SP'er Bashir in Tweede Kamer, Leeuwarder Courant, 17 december 2007
  4. http://www.parlement.com/9291000/biof/03149
  5. http://www.europa-nu.nl/id/vhqs2s1hz0yn/f_farshad_bashir
  6. Farshad Bashir opvolger Van Gijlswijk in Tweede Kamer, Website SP, 15 december 2007
  7. Dromen over de Olympische Spelen, Trouw, 17 december 2007

Externe links[bewerken]