Jacques Monasch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jacques Monasch
19. Jacques Monasch.jpg
Algemene informatie
Naam Jacques Simon Monasch
Geboren 4 januari 1962
Functie Lid Tweede Kamer
Partij PvdA
Politieke functies
2010 - heden Lid Tweede Kamer
Parlement & Politiek - biografie
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Jacques Simon Monasch (Rotterdam, 4 januari 1962) is een Nederlands Tweede Kamerlid. Hij was zelfstandig ondernemer en adviseerde vele organisaties en bedrijven. Ook heeft hij een galerie voor Russische kunst gerund. Sinds 2010 is hij lid van de Tweede Kamer. Voor de PvdA is hij woordvoerder op het gebied van openbaar vervoer en wonen.

Biografie[bewerken]

Monasch bracht een deel van zijn jeugd door in Drachten, Ethiopië en Tanzania. Hij studeerde Juridische Bestuurskunde in Groningen en Politieke economie aan de University of Essex in Groot-Brittannië. Na zijn diensttijd bij de Koninklijke Marine was Monasch in 1989 werkzaam bij het directoraat-generaal van de Rijksbegroting van het Ministerie van Financiën. In 1990 werd hij fractievoorzitter van de PvdA in het Amsterdamse stadsdeel de Pijp. Daarna werd hij binnen de Wiardi Beckman Stichting, het wetenschappelijk bureau van de PvdA, aangesteld als secretaris van het Centrum voor Lokaal Bestuur. In de jaren negentig werkte Monasch tevens diverse malen als adviseur voor het ANC in Zuid-Afrika. Ook trad hij in dienst van het buitenlandinstituut van de Amerikaanse Democratische partij. Dit instituut zond hem uit als landendirecteur in Oekraïne en later in Rusland.

Vanaf 1993 bekleedde Monasch uiteenlopende functies op het landelijke bureau van de Partij van de Arbeid, als ook bij de Tweede Kamerfractie in Den Haag. Hij was betrokken bij verschillende verkiezingscampagnes van de partij, zoals "Kies Kok" in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen 1994. In de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen 2002 was hij campagneleider. Over deze campagne schreef hij later het boek "De strijd om de macht, politieke campagnes, idealen en intriges".

Uit ergernis met het zittende kabinet Balkenende en de rol van de PvdA daarin schreef Monasch in juni 2007 het manifest "7 nieuwe veren- een einde aan de onduidelijkheid". In augustus 2007 was hij mede-oprichter van de beweging 'Rooie Veren', die een uitgesproken sociaaldemocratische koers van de PvdA voorstaat. In 2008 stelde hij zich kandidaat voor het lijsttrekkerschap van de PvdA bij de Europese Parlementsverkiezingen 2009. Monasch verloor deze strijd echter van het zittende Europarlementslid Thijs Berman.

In 2010 stelde hij zich opnieuw verkiesbaar. Ditmaal voor de Tweede Kamer. Sinds 2010 neemt hij voor de PvdA zitting in de Kamer. Monasch is woonachtig in het Friese Sneek. Samen met Lutz Jacobi presenteert hij zich als Fries Tweede Kamerlid voor de Partij van de Arbeid.

Publicaties[bewerken]

  • De strijd om de macht, politieke campagnes, idealen en intriges (2002)
  • Taart van mijn tante
  • 7 nieuwe veren- een einde aan de onduidelijkheid (2007, manifest)

Externe links[bewerken]

Voetnoten[bewerken]