Nederlandse Dendrologische Vereniging

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Nederlandse Dendrologische Vereniging (NDV) is een vereniging die zich bezighoudt met dendrologie. De vereniging richt zich vooral op winterharde, houtige gewassen van de gematigde zone. Hierbij gaat het zowel om wilde soorten als gekweekte planten. De vereniging houdt zich bezig met de studie naar morfologie, taxonomie, herkomst, voorkomen in de natuur, geschiedenis en nomenclatuur van houtige gewassen. Daarnaast wil de vereniging bijdragen aan het in stand houden van verzamelingen en bedreigde boomsoorten.

De vereniging werd in 1924 opgericht als de Nederlandsche Dendrologische Vereeniging door een aantal boomkwekers en tuinarchitecten die vonden dat het slecht was gesteld met de naamgeving van houtige gewassen in kwekerijen. Van 1928 tot 1962 was S.G.A. Doorenbos (1891-1980) voorzitter. Ter ere van hem werd in 1978 de zilveren S.G.A. Doorenbospenning geslagen, die elke vijf jaar wisselt van drager. De bronzen S.G.A. Doorenbospenning wordt uitgereikt aan personen met een buitengewone verdienste voor de vereniging en de dendrologie.

De vereniging organiseert diverse activiteiten voor zijn leden, waaronder cursussen, excursies, verkoop- en ruilbeurzen, ledenvergaderingen, (dia)lezingen, symposia en kampeerweekeinden. In samenwerking met de Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen (KVBC) geeft de NDV twee tijdschriften met betrekking tot dendrologie uit; het verenigingsblad Arbor Vitae (verschijnt vier keer per jaar) en het semi-wetenschappelijke jaarboek Dendroflora. De NDV heeft gezamenlijk met Arboretum Trompenburg een bibliotheek die in het bezoekerscentrum van het arboretum is gevestigd. Deze bibliotheek is te bezoeken op afspraak en er kunnen geen boeken worden uitgeleend.

De huidige voorzitter is Jos Koppen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]