Gewas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
1rightarrow blue.svg Zie ook cultuurgewas.

Een gewas is een plantensoort, die geteeld wordt voor de productie van planten in de land- en tuinbouw, bijvoorbeeld in de akkerbouw en sierteelt. Gewoonlijk wordt hieronder niet de bosbouw ten behoeve van de houtteelt en houtproductie begrepen. Het woord gewas is afgeleid van het werkwoord 'wassen' dat groeien betekent (vergelijk het Duitse wachsen).

Een voedselgewas is een gewas dat gebruikt wordt als voedsel of om voedsel van te maken. Sommige gewassen worden ook gebruikt als energiegewas. Daarnaast is er de teelt van siergewassen, zoals snijbloemen, heesters en bomen.

Teelt van gewassen[bewerken]

  • Monocultuur: op hetzelfde perceel wordt elk jaar hetzelfde gewas geteeld. Dit gebeurt vaak bij bijvoorbeeld snijmais, maar op zeer zware kleigrond ook bij de teelt van granen. In sommige gevallen zijn alle planten zelfs genetisch identiek, zoals bij aardappelen of bij sommige hybridemaisrassen (zogenaamde tweewegkruisingen). In het geval van aardappels kun je zo'n gewas ook een kloon noemen.
  • Vruchtwisseling: veel gewassen hebben last van bodemziekten. Zo hebben aardappels last van bodemmoeheid veroorzaakt door aaltjes. Daarom moet er vruchtwisseling worden toegepast, waarbij verschillende gewassen elkaar opvolgen. In de akkerbouw bijvoorbeeld volgen aardappelen, granen en suikerbieten elkaar vaak afwisselend op.
  • Continuteelt: op hetzelfde perceel worden elk jaar gewassen geteeld.

Zie ook[bewerken]