Voedingsmiddel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Voedingsmiddelen zijn alle soorten voedsel die door mensen kunnen worden genuttigd. In het geval van voedsel ten behoeve van huis- en landbouwdieren spreekt men van (dier)voe(de)r.

Op de verpakking van industriële voedingsmiddelen staat een, binnen de Europese Unie wettelijk verplichte, ingrediëntendeclaratie. Dit is een lijst, in afnemende volgorde, van de natuurlijke ingrediënten plus de toegevoegde voedseladditieven met hun E-nummer. Daarnaast bevatten veel producten een voedingswaardedeclaratie. Hierin is terug te vinden hoeveel energie het product levert en welke bouwstoffen in 100 gram product of in een gemiddelde portie aanwezig zijn. Soms wordt ook het aandeel van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamines vermeld.

Deze informatie is bedoeld om de consument te helpen een verantwoord voedingspatroon uit te rekenen voor een gezond lichaam. Bij deze algemene gegevens wordt echter geen rekening gehouden met individuele verschillen zoals leeftijd, geslacht, lichaamsbouw en leefgewoonten (bijvoorbeeld mate van bewegen en al of niet roken).

De wetenschap die zich bezighoudt met voedingsmiddelen is de voedingsmiddelentechnologie.

Zie ook[bewerken]