Voedingswaardedeclaratie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Voedingswaarde per 100 g
Energiewaarde ... kJ ... kcal
Vetten .. g
waarvan verzadigde vetten .. g
waarvan onverzadigde vetten .. g
waarvan meervoudig onverzadigde vetten .. g
Koolhydraten .. g
waarvan suikers .. g
Eiwitten .. g
Voedingsvezels .. g
Zout .. g

Een voedingswaardedeclaratie is een verplichte vermelding op de verpakking van een voedingsmiddel, van respectievelijk het energiegehalte ("de energiewaarde") en het gehalte aan belangrijkste voedingsstoffen in het betreffende voedingsmiddel. De energetische waarde wordt uitgedrukt in kilocalorieën of in kilojoules, de hoeveelheden voedingsstoffen worden uitgedrukt in gram. De opgegeven hoeveelheden gelden per 100 gram of per 100 milliliter produkt; eventueel per (duidelijk gekwantificeerde) portie voedingsmiddel. De verplicht vermelde voedingsstoffen zijn achtereenvolgens: vetten (met een specificatie voor verzadigde vetzuren), koolhydraten (met een specificatie voor "suikers"), eiwitten en keukenzout.

Niet zelden wordt in plaats van het keukenzoutgehalte het natriumgehalte op de verpakking vermeld. Om vervolgens de hoeveelheid keukenzout te berekenen moet het opgegeven natriumgehalte met een factor 2,5 worden vermenigvuldigd. Volgens EU-wetgeving is de fabrikant echter verplicht om het keukenzoutgehalte op de verpakking te vermelden, in plaats van het misleidende natriumgehalte dat 2,5 maal lager is. Bij vermelding van het gehalte aan vitamines en mineralen moet ook het aanwezige percentage van de "aanbevolen dagelijkse hoeveelheid" (ADH) worden vermeld.

Bij 'vetten' is het niet zonder meer duidelijk om welke soort spijsvet het gaat. Er zijn namelijk veel verschillende soorten vet. Ze zijn op diverse manieren in te delen: dierlijk of plantaardig, hard of zacht, verzadigd of onverzadigd, cis of trans.

Externe link[bewerken]