Bosreservaat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Duivelshof in Overijssel
Duivelshof bij avond, herfst 2011

Een bosreservaat wordt in Nederland gedefinieerd als een bosgebied van 5 tot ruim 400 hectare groot, waarvan met de beheerder is afgesproken dat er geen houtoogst of bosbeheer plaatsvindt en dat onderzoekers in de gelegenheid stelt de ontwikkeling van het bos over lange termijn te volgen. Het betreft dus zeer strikte reservaten, die geen beheer kennen. Tot de instelling van bosreservaten is officieel besloten door het Ministerie van Landbouw en Visserij in 1978. In 1983 zijn de eerste vijf reservaten aangewezen, en in 1999 is het zestigste en laatste reservaat ingesteld. Onderzoek naar bodemvorming en successie in de vegetatie speelt bij het wetenschappelijk onderzoek een belangrijke rol. Het onderzoek wordt gecoördineerd door Alterra-Wageningen UR.

In Nederland zijn er momenteel 60 bosreservaten. De bedoeling ervan is dat de reservaten de uiteenlopende bostypes in Nederland vertegenwoordigen. Ze zijn ook geografisch sterk gespreid over het land (voor een beschrijving van de 60 bosreservaten zie onder externe links).

Lijst van bosreservaten in Nederland[bewerken]

Groningen[bewerken]

Friesland[bewerken]

Drenthe[bewerken]

Overijssel[bewerken]

Gelderland[bewerken]

Utrecht[bewerken]

Flevoland[bewerken]

Noord-Holland[bewerken]

  • Het Pilotenbos bij Amstelveen is een deel van het Amsterdamse Bos ten zuiden van de Grote Vijver. Dit is tot bosreservaat aangewezen om de ontwikkeling tot natuurlijk essen-iepenbos te kunnen volgen. Het is 15 ha groot.
  • Leyduin-Vinkenduin. Dit is een binnenduinrandbos bij Heemstede. Het beslaat 52 ha en is eigendom van Landschap Noord-Holland. Het is karakteristiek voor een droog wintereiken-beukenbos. Er komen oude bossoorten en ook stinsenflora voor.
  • Drieduin 1, 2, en 3 in Boswachterij Schoorl. Deze drie reservaten beslaan respectievelijk 25, 20 en 28 ha. Ze zijn representatief voor het dennenbos, het berkenbos en het berken-eikenbos.
  • Roodaam, te Castricum. Dit is 35 ha groot en vertegenwoordigt het duin-eikenbos.
  • Naardermeer Oude Kooi en Naardermeer Driehoek zijn spontane bossen die ontstaan zijn aan de rand van het Naardermeer. Ze worden al vanaf 1919 door wetenschappers gevolgd, gelden als voorbeeld van hoogveenbossen en hebben een speciale referentiefunctie in het programma bosreservaten.

Zuid-Holland[bewerken]

Noord-Brabant[bewerken]

Limburg[bewerken]

Externe links[bewerken]