Neigembos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Neigembos
Natuurgebied
Neigembos (België (hoofdbetekenis))
Neigembos
Situering
Land België
Locatie Meerbeke
Coördinaten 50° 49′ NB, 4° 4′ OL
Informatie
Oppervlakte 0,72 km²
Beheer Agentschap voor Natuur en Bos
Foto's
Neigembos 21.jpg
Natura 2000-gebied
Situering
Locatie Oost-Vlaanderen
Informatie
Geldende richtlijn(en) Habitatrichtlijn
Beheer Agentschap voor Natuur en Bos
Site code (Europees) BE2300007
Foto's
Neigembos 03.jpg

Het Neigembos is een 72ha groot natuur- en bosgebied in Meerbeke (Ninove) dat Europees beschermd is als onderdeel van Natura 2000-habitatrichtlijngebied 'Bossen van de Vlaamse Ardennen en andere Zuid-Vlaamse bossen'. Het is, net zoals het Zoniënwoud, een restant van het oude Kolenwoud. Het bos beslaat een hoogteverschil van 20 tot 90m boven de zeespiegel op de grens tussen de Vlaamse Ardennen en het Pajottenland. Het grootste deel van het Neigembos is bosreservaat.

Flora[bewerken | brontekst bewerken]

Het Neigembos heeft een bomenbestand van voornamelijk beuken en in mindere mate eik en es. Op de zuurdere bodems groeit adelaarsvaren, meiklokje, dalkruid. Op de lemige bodems groeit in het voorjaar wilde hyacint, daslook, bosanemoon en gele dovenetel. In het westelijke deel van het bos (Vriezenbos) groeit zwarte els, es, dotterbloem, reuzenpaardenstaart, bittere veldkers, paarbladig goudveil, verspreidbladig goudveil.

Fauna[bewerken | brontekst bewerken]

In het bos leven onder andere buizerd, ijsvogel, kleine bonte specht, ree, glanskop, boomklever, gewone grootoorvleermuis, bruine kikker, hazelworm, gewone pad, oranjetipje, bont zandoogje, citroenvlinder.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Natuurbeleving[bewerken | brontekst bewerken]

Het GR-pad 512 trekt door het Neigembos, net zoals het wandelknooppuntennetwerk 'Vlaamse Ardennen - Bronbossen'/'Scheldeland' en drie bewegwijzerde wandelingen ('Dikke Beuken' (1,5 km), 'Bevingen' (2,2 km), 'De Groeben' (3,7 km)).

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]