Houtindustrie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Machinale en computergestuurde houtkap.
Fabricage van triplex.

Houtindustrie is de tak van industrie gericht op de verwerking van het hout, en de fabricage van houten producten. In de meest ruime betekenis omvat de houtindustrie de bosbouw, houtkap, houthandel, en houtbewerking.

Hout is dus een belangrijke grondstof; wordt veel gebruikt in de constructie van huizen en meubelen, voor vloeren, kozijnen, dakconstructies en afwerking. Daarnaast kan hout als brandstof worden gebruikt.

Sectoren van de houtindustrie[bewerken]

Bij de houtindustrie zijn de volgende sectoren betrokken:

  • Bosbouw : Een aantal boomsoorten, zoals bijvoorbeeld de Eucalyptus, worden subtropische en tropische landen speciaal voor de houtindustrie aangeplant: dit zijn vaak snelle groeiers. Het hout wordt onder andere gebruikt voor de vervaardiging van papier en als brandhout
  • Houtkap : Hierbij is een onderscheid in houtkap voor ontbossing, en de kap van duurzaam hout
  • Houtbewerking : Dit begon vroeger veelal in de zaagmolen, en tegenwoordig in de zaagfabriek
  • Toepassing : Gebruik van het hout in een timmerfabriek voor productie van houten onderdelen, in de bouw of in de houten-meubelindustrie.
  • Energieopwekking : Hout wordt als van ouds ook gebruikt als brandhout. In houtproducerende streken worden de energie- en warmtecentrale met afval van de houtindustrie gestookt.

Zie ook[bewerken]