Houthakker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Beluister

(info)
Houthakster, 1898 of eerder, foto van Nationale Tentoonstelling van Vrouwenarbeid 1898

Een houthakker is iemand die - beroepsmatig - hout hakt. Vroeger werd voor het vellen van bomen de bijl aangewend, tegenwoordig gebruikt men veelal een zaag, doorgaans een kettingzaag.

Hij of zij werkt vaak onder leiding van een boswachter of houtvester in opdracht van overheden of particulieren. Doel van het werk is om uit bossen, parken of tuinen bomen te oogsten of om deze te onderhouden. In Nederland is de grootste bosbezitter Staatsbosbeheer. Voor houthakkers zijn ook andere termen in gebruik die doorgaans een iets bredere betekenis hebben zoals bosarbeider en hovenier.

Afgezien van de vooral in tuinen werkzame hoveniers, zouden er in Nederland enkele duizenden mensen beroepshalve met bosarbeid bezig zijn (Roelofs en Looije, 2006).

Houthakken is inmiddels ook uitgegroeid tot een activiteit die zich op het grensvlak van sport en vermaak beweegt. Lokaal, nationaal en internationaal worden houthakwedstrijden georganiseerd, veelal aangeduid als bosarbeidswedstrijden of timbersports. De Stichting Nederlandse Bosarbeidwedstrijden (SNB) is hiervoor de officiële overkoepelende Nederlandse organisatie, erkend door de International Association Logging Championships (IALC).

Houthakker heeft ook nog een andere betekenis: een ruw iemand.

Zie ook[bewerken]

Bronnen en links[bewerken]