Sint Geertruid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zie voor de gemeente, het artikel St. Geertruid (gemeente)
Sint Geertruid
Segietere
Dorp in Nederland Vlag van Nederland
Sint Geertruid (Limburg)
Sint Geertruid
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Eijsden-Margraten Eijsden-Margraten
Coördinaten 50° 48′ NB, 5° 46′ OL
Algemeen
Oppervlakte 0,49 km²
Inwoners
(2021-01-01)
1.460[1]
(2.980 inw./km²)
Overig
Woonplaatscode 1698
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Sint Geertruid (Limburgs: Se-Gietere) is een plaats in het zuiden van Nederlands Limburg. Vanaf 1828 tot 1982 was het een onderdeel van de gelijknamige zelfstandige gemeente. Sinds de gemeentelijke herindeling van 1 januari 1982 maakte het deel uit van de gemeente Margraten. Vanaf 1 januari 2011 is het een onderdeel van de gemeente Eijsden-Margraten.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp Sint Geertruid is in de 11e eeuw gesticht vanuit de toenmalige heerlijkheid Breust (thans een buurtschap in Eijsden). Daarom werd Sint Geertruid ook wel Breust op den Berg genoemd. De plaats is vernoemd naar de heilige Gertrudis van Nijvel. Het dorp heeft, samen met zijn buurtschappen en gehuchten circa 1420 inwoners.

Tot 1222 kerkten de inwoners in Breust, wat op een aanzienlijke afstand gelegen was. Ze verzochten de prins-bisschop van Luik, Hugo II van Pierrepont om een eigen parochie te mogen stichten. Dit werd toegestaan en een romaans kerkje werd gebouwd, waarvoor vuursteenknollen werden toegepast en waarvan de resten nog in de huidige kerk te vinden zijn.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

De kerk van St.Geertruid

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Sint Geertruid ligt op ongeveer 138 m hoogte, op het Plateau van Margraten. Ten westen en zuiden van Sint Geertruid, daar waar dit plateau afdaalt in het Maasdal bevindt zich een hellingbos, het Savelsbos. Dit is niet alleen natuurhistorisch van groot belang, maar in het bos zijn bovendien de Henkeput en een vuursteenmijn gelegen die dateert uit ongeveer 5500 v.Chr.. In 2011 werden in de omgeving van Sint Geertruid vuurstenen gereedschappen van Neanderthalers gevonden die dateren uit het Middenpaleolithicum tussen 70.000 en 100.000 jaar geleden.[2]

Het Plateau zelf bestaat voornamelijk uit agrarisch gebied. Ten zuidwesten van het dorp bevindt zich de Herkenradergrub met aldaar de voormalige Groeve Moerslag, een geologisch monument.

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Herkenrade, Eckelrade, Moerslag, Libeek, Bruisterbosch

Zie de categorie Sint Geertruid van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.