Rijckholt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rijckholt
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Rijckholt
Rijckholt
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Eijsden-Margraten Eijsden-Margraten
Coördinaten 50° 48′ NB, 5° 44′ OL
Algemeen
Inwoners (1 jan 2005) 710
Overig
Postcode 6247 (Gronsveld)
Netnummer 043
Woonplaats (BAG) Gronsveld
Belangrijke verkeersaders A2
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Rijckholt (Limburgs: Riêkelt) is een kerkdorp in de Nederlands-Limburgse gemeente Eijsden-Margraten, dat in 2005 ongeveer 700 inwoners telde.

Het dorp was een zelfstandige gemeente, tot het 1 januari 1943 opging in de gemeente Gronsveld. In 1982 werd Gronsveld samengevoegd werd met de gemeente Eijsden. Vanaf 1 januari 2011 is het een onderdeel van de gemeente Eijsden-Margraten.

In Rijckholt bevindt zich het kasteel van Rijckholt waar lange tijd een jeugdherberg in gevestigd is geweest. Daar kwam verandering in, toen de rust in de omgeving verdween, doordat er een autoweg vlak langs aangelegd werd. De jeugdherberg in deze streek is nu gevestigd in Maastricht.

De naam van dit plaatsje is speciaal in archeologische kringen bekend, doordat hier prehistorische vuursteenmijnen zijn aangetroffen. Deze zijn overigens ook voor het publiek te bezichtigen en als zodanig een toeristische attractie. Ze zijn gelegen in het Savelsbos. Vlak bij de vuursteenmijnen ligt ook de Henkeput, een archeologisch monument.

Aan de Rijksweg in het dorp bevindt zich de kerk O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen, dat vroeger deel uitmaakte van een klooster.

Historie[bewerken]

zie heerlijkheid Rijckholt

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]