Terlinden (Eijsden-Margraten)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Terlinden
Terlinne
Gehucht in Nederland Vlag van Nederland
Terlinden (Limburg)
Terlinden
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Eijsden-Margraten Eijsden-Margraten
Coördinaten 50° 47′ NB, 5° 50′ OL
Algemeen
Oppervlakte 0,5 km²
Inwoners
(2007)
120
Overig
Postcode 6255
Netnummer 043
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Terlinden, komende uit het zuidoosten

Terlinden (Limburgs: Terlinne of Terlinge) is een gehucht in Zuid-Limburg in de gemeente Eijsden-Margraten, vlak bij de Belgische grens.

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

Terlinden is een gehucht van het dorp Noorbeek. Tot 31 december 2010 maakte het deel uit van de gemeente Margraten. Het ligt deels aan de N598; de weg van De Hut naar De Plank, die tevens de waterscheiding vormt tussen het Maasdal in het westen en het Gulpdal in het oosten. Het gehucht ligt op het Plateau van Margraten. Ten noordwesten ligt het droogdal Horstergrub en ten zuidwesten het droogdal van de Noor(beek).

Terlinden ligt op het kruispunt van twee oude wegen: van noordwest naar zuidoost de Romeinse Via Mansuerisca tussen Maastricht en Limburg/Trier (ter plaatse Maastrichterweg geheten) en van zuidwest naar noordoost de oude postweg van Luik - via Voeren en Gulpen - naar Aken (Voerenstraat, Gulperstraat, Oude Luikerweg).

Folklore[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel het gehucht slechts iets meer dan honderd inwoners telt, is er een actieve jonkheid. Jaarlijks vindt in het eerste weekend van augustus de kermis van Terlinden plaats, die steevast afgesloten wordt op de maandag met het "begraven van d'r knook" (begraven van het bot).[1]

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Kapellen en wegkruisen[bewerken | brontekst bewerken]

Ter compensatie van het feit dat Terlinden geen eigen parochiekerk heeft, is er een forse Mariakapel.[2] Ook is er een Sint-Corneliuskapel. Verder bevinden zich in en rondom het gehucht diverse wegkruisen.

Vakwerkboerderijen[bewerken | brontekst bewerken]

In Terlinden staan vier vakwerkboerderijen en -huizen, die alle tevens rijksmonumenten zijn.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]